DOI: http://dx.doi.org/10.20473/mgi.v11i1.94-100

HUBUNGAN TINGKAT KECUKUPAN ENERGI DAN ZAT GIZI MAKRO DENGAN STATUS GIZI SISWI SMA DI PONDOK PESANTREN AL-IZZAH KOTA BATU

Faizzatur Rokhmah, Lailatul Muniroh, Triska Susila Nindya

Abstract


Nutrient intake can be used as an indicator of students health status. Imbalance adequacy level of nutrients can cause nutritional problems, both malnutrition and overnutrition. The aim of this study was to analyze the correlation between adequacy level of energy and macronutrients (protein, fat, and carbohydrate) with nutritional status of female students at Islamic Boarding School Al-Izzah high school in Batu City. This study was an observational with cross sectional study design. Fourty-fi ve female students were chosen as a sample of the study and it was obtained by simple random sampling. Data respondent characteristics, adequacy level of energy, and macronutrients (through plate waste and recall meassurement), and nutritional status were collected in this study. The data analysis used was Spearman rank. The result showed that most of the students had inadequate intake of energy and macronutrients, and their nutritional status were normal. There was a signifi cant correlation between the adequacy level of energy (p = 0.049, r = 0.296), protein (p = 0.028, r = 0.328), fat (p = 0.049, r = 0.296), and carbohydrate (p = 0.02, r = 0.345) with the nutritional status. The conclusion is respondent’s nutritional status is determined by the adequacy level of energy and
macronutrients intake. This study advised respondents to increase to the portions of meals, such as rice, side dish, and vegetables to achieve an adequate level of energy and macronutrients.

Keywords: adequacy level of energy, adequacy level of macronutrients, the nutritional status


Full Text:

PDF

References


Azrimaidaliza., & Purnakarya, I. (2011). Analisis Pemilihan Makanan pada Remaja di Kota Padang, Sumatra Barat. Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional, Vol. 6, No.1. Diakses dari http://jurnalkesmas.ui.ac.id

Devi, N. (2010). Nutrition And Food Gizi Untuk Keluarga. Jakarta: PT Kompas Media Nusantara.

Dewi, C.K. (2011). Hubungan Antara Tingkat Kecukupan Gizi (Energi, Protein, Vitamin A, Vitamin C dan Zat Besi) dengan Status Gizi

Santriwati di Asrama Putri Pondok Pesantren Al-Islam Kecamatan Sukomoro Kabupaten Nganjuk. The Indonesian Journal of Public

Health, Vol. 9, No. 1. Diakses dari http://journal.unair.ac.id

Emilia, E. (2009). Pengetahuan, Sikap dan Praktek Gizi pada Remaja dan Implikasinya pada Sosialisasi Perilaku Hidup Sehat. Media

Pendidikan Gizi Kuliner, Vol. 1, No.1. Diakses dari http://fi le.upi.edu

Emilia, E. (2009). Pendidikan Gizi Sebagai Salah Satu Sarana Perubahan Perilaku Gizi pada Remaja. Jurnal Tabularasa PPS Unimed, Vol. 6,

No. 2. Diakses dari http://digilib.unimed.ac.id

Inayati, P.C. (2009). Hubungan Antara Status Gizi dan Menstruasi dengan Kejadian Anemia pada Santri Putri Pondok Pesantren Al-Hidayah

Kecamatan Karang-rayung Kabupaten Grobogan Tahun 2009. Jurnal KEMAS, Vol. 5, No. 2. Diakses dari http://journal.unnes.ac.id

Kementerian Kesehatan R.I. (2013). Laporan Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas) 2013. Jakarta: Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Kementerian Kesehatan RI. Diakses dari : http://

depkes.go.id/

Mahoney, C.R., Taylor, H.A., Kanarek, R.B., and Samuel, P. (2005). Effect of Breakfast Composition on Cognitive Processes in Elementary School Children Tufts University. Elsevier Inc, Physiology & Behavior, 85,

–645. doi:10.1016/j.physbeh.2005.06.023.

Muchlisa., Citrakesumasari., & Indriasari, R. (2013). Hubungan Asupan Zat Gizi dengan Status Gizi pada Remaja Putri di Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Hasanuddin Makassar Tahun 2013. Jurnal MKMI, Vol. 9, No. 3. Diakses dari http://journal.unhas.ac.id

Notoatmodjo. (2005). Pendidikan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Regar, E., & Sekartini, R. (2012). Hubungan Asupan Energi dan Makronutrien dengan Status Gizi Anak Usia 5–7 Tahun di Kelurahan

Kampung Melayu, Jakarta Timur Tahun 2012. Jurnal eJKI, Vol. 1, No. 3, Desember 2013. Diakses dari http://journal.ui.ac.id

Reppi, B., Kapantow, N.H., & Punuh, M.I. (2015). Hubungan Antara Asupan Energi dengan Status Gizi Siswi SMA Negeri 4 Manado. Jurnal

KESMAS Universitas Sam Ratulangi, Vol. 3, No. 1. Diakses dari http://jkesmasfkm.unsrat.ac.id

Setiawati, A. (2006). Hubungan Menu Hidangan Makan, Kecukupan Energi Serta Protein dengan Status Gizi Santri Putri di Pondok Pesantren

At-Tauhid Sidoresmo Surabaya. The Indonesian Journal of Public Health, Vol. 3, No. 3. Diakses dari http://journal.unair.ac.id

Taqhi, Sitti Aisyah. (2014) Gambaran Sistem Penyelenggaraan Makanan di Pondok Pesantren Hubulo Gorontalo. Junal MKMI, Vol. 10, No. 4.

Diakses dari http://journal.unhas.ac.id


Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2017 Media Gizi Indonesia



Creative Commons License
JMGI by unair is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

              

View My Stats

Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Airlangga

Kampus C Universitas Airlangga

Jl. Mulyorejo Kampus C Unair, Surabaya 60115, Indonesia.

E-mail: jurnal.mgi@gmail.com / jmgi@fkm.unair.ac.id

Phone: +62 856-9833-519