Pengaruh Pemberian Bahan Aktif Ekstrak Nannochloropsis oculata Terhadap Kadar Radikal Bebas Pada Ikan Kerapu Tikus (Cromileptes altivelis) yang Terinfeksi Bakteri Vibrio alginolyticus
[The Influence Of Supply Of Bioactive Extract Nannochloropsis oculata To Dose Of Free Radicals In The Humpback Grouper (Cromileptes altivelis) That Was Infected By Vibrio alginolyticus]

Uun Yanuhar

= http://dx.doi.org/10.20473/jipk.v1i2.11687
Abstract views = 1314 times | downloads = 1568 times

Abstract


Abstract

Nanochloropsis oculata is one of kind green algae that overload in Indonesia ocean. The purpose of this research  was to know the potency antioxidant of Nannochloropsis oculata extract as in the Humback Grouper. The research was conducted by  experimently and used direct random sampling as design with 4 experiments and 3 repeats  i.e control fish, fish was  added Nannochloropsis oculata extract, Vibrio alginolyticus - infected fish, and Vibrio alginolyticus - infected fish that was added Nannochloropsis oculata extract. The result showed, fish that added by Nannchloropsis oculata extract made a different influence which was very clear to the decreasing of  free radical in the body. Free radical (malonaldehid) in the Vibrio alginolyticus -  infected fish was 4, 04 µg/100 mg which fish was added by Nannochloropsis oculata extract, the free radical level was decrease into 3, 29 µg/100 mg massa.


Keywords


MDA, Nannochloropsis oculata, Vibrio alginolyticus, free radicals

Full Text:

PDF

References


Ar i e f , S . 2 0 0 8 . R a d i k a l B e b a s . h t t p : //www.ruteplanen.dk/query?wrel&search_wordantin-kurniawan.com%2Fkesehatanpopuler2Fmengenal-radikal-bebas.html

Atmakusumah. 2008. Bahan Bakar Bernama Mi k r o a l g a . h t t p : / /ma j a l a h . Tempo i n t e r a k t i f . c om / i d / a r s i p / 2 0 0 8 / 1 0 /06/ILT/mbm.20081006.ILT128378.id.html

Bloom, J.H. 1988. Analisa Mutu Air Secara Kimiawi dan Fisis. Sebuah Laporan tentang Pelatihan dan Praktek pada Fakultas Perikanan. NUFFIC-UNIBRAW. Malang

Deherba. 2009. Kandungan yang Terdapat pada Me n g k u d u . h t t p : / / s e h a t b e r s a m a deherba.blogspot.com/2009/03/kandunganyang-terdapat-pada-mengkudu.html

Fu j a y a , Y. 2 0 0 4 . Fi s i o l o g i I k a n . Da s a r pengembangan teknologi perikanan. Rineka Cipta. Jakarta

Gunawan, I.W.G., I.G.A. Gede Bawa dan Sutrisnayanti. 2008. Isolasi dan Identifikasi Senyawa Terpenoid yang Aktif Antibakteri pada Herba Meniran (Pillanthus Niruri). http://ejournal.unud.ac.id/abstrak/j-kimoll2-nol-gunawan-pdf

Hanani, E., Abdul, M dan Ryani S. 2005. Identifikasi Senyawa Antioksidan dalam Spons Callyspongia sp dari Kepulauan Seribu.http://jurnal.farmasi. ui.ac.id /pdf/2005/v02

Irawan, B., Marissa, M dan Atiek. 2009. Pemanfaatan Alga Laut Nannochlorpsis oculata Sebagai Sumber Antioksidan untuk Pengendali Vibriosis pada Ikan Kerapu. Program Kreatifitas Mahasiswa. Universitas Brawijaya. Malang

Kordi, K., dan Tanchung. 2008. Budidaya Perairan. PT Citra Aditya Bakti. Bandung

Krism. 2009. Tangkal Radikal Bebas dengan Buah dan Sayur. http://www.pulau-madura.com/ ndex.php/2009/01/tangkal-radikal-bebasdengan- buah-dan-sayur

Lefrina, Yeni. 2009. Tangkal Radikal Bebes Dengan A n t i o k s i d a n . h t t p : / / w w w . pikiranrakyat.com/prprint.php?mib=beritadetail&id=30087

Murjani. 2002. Identifikasi dan Patologi Bakteri Vibrio alginolitycus Pada Ikan Kerapu Tikus. Disertasi. Program Pasca Sarjana. Universitas Brawijaya

Noor, Nuning. M. 2009. Radikal Bebas dan Antioksidan.http://nakedfisher.blogspot.com/ 2009 /06/radikal-bebas-dan-antioksidan.html

Prangdimurti. 2009. Pengaruh Protein Ransum dan Pemberian Teh Hijau terhadap Kadar Malondialdehida (MDA) Organ Hati Tikus Percobaan. http://www.scribd.com/doc/ 11495362/Laporan-Penentuan-Kadar-MDA

Putra, Sinly. E. 2006. Alga Laut Sebagai biotaget industri. http://www.chem-is-try.org. Diakses tanggal 2 Mei 2008

Suryati, E., Muliani dan Parenrengi. 1998. Analisis serta Pemanfaatan Bioaktif Bunga Karang Halichondria sp. Yang Aktif Menghambat Pertumbuhan Bakteri Vibrio sp. Pada Udang. Prosiding Simposium Perikanan Indonesia II. Hal 192-194.

Walters, G.L. 1989. Water Analysis Handbook. Hach Company. Colorado USA

Wresdiati, T., M. Astawan dan Fithriani D. 2009.Pengaruh á-Tokoferol terhadap Profil Superoksida Dismutase dan Malondialdehida pada Jaringan Hati Tikus di Bawah Kondisi Stres. http://ejournal.unud.ac.id/?module=detailpenelitian&idf=6&id

Mahardika, K .Zafran, 2004. Infeksi Iridovirus ada JuvenilKerapu Bebek (Cromileptes altivelis) Di Karamba Jaring Apung. Balai Besar Riset Perikanan Budidaya Laut Gondol. Bali. Prosiding. Penegndalian Penyakit Pada Ikan Dan Udang berbasis Imunisasi Dan

Biosecurity.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2009 Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan

           RECENT ISSUES

              

VOL 12, NO 1 (2020): APRIL  |  VOL 11, NO 2 (2019): NOVEMBER  | VOL 11, NO 1 (2019): APRIL  

READ MORE 

  

 

Further Information                               Guidelines  

Section Policies                                         Online Submissions
Peer Review Process                                  Author Guidelines
Publication Frequency                                Document Template  
Open Access Policy                                    Cover Page
Archiving                                                  Author Declaration
Plagiarism Screening                                  For Authors
Article Processing Charge                           For Editors
Article Correction Notice                             For Reviewers
Article Withdrawal
Article retraction
Article removal: legal limitations
Article replacement
Privacy Statement
Copyright Notice
Contact JIPK
                  

Follow JIPK

      

EDITORIAL  OFFICE
FAKULTAS PERIKANAN DAN KELAUTAN, UNIVERSITAS AIRLANGGA
Kampus C UNAIR, Jl. Dharmahusada Permai No.330, Mulyorejo,
Kota Surabaya, Provinsi Jawa Timur. Indonesia. 60115
Telepon: (031) 5911451
Fax. (031) 5965741
Email : jipk@fpk.unair.ac.id

 

 This Journal is Supported by

        

 

View My JIPK stats

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License