Microbiological Examination of Escherichia coli and Salmonella on Fishery Products at Fish Quarantine Station, Quality Control and Safety of Fishery Products Yogyakarta
Downloads
Microorganisms that often contaminate fishery products were from bacteria groups. Some spesies of bacteria were harmful to human health because they can cause disease and even death in humans, such as Escherichia coli and Salmonella. Therefore its were needed for quarantine and microbiological examination of fishery products as an effort to prevent the spread of disease in humans. The aims of this study were to identify the contamination of E. coli and Salmonella bacteria in fishery products. A total eight samples of fishery products tested consist of canned dan frozen products using conventional methods based on ISO 16649-3: 2015 for E. coli and ISO 01-2332.2-2006 for Salmonella. The results showed that one from the six fishery products tested were frozen boiled tuna that positively E. coli and no fishery product sample was identified with Salmonella.
Amir, N. 2014. Keamanan Produk Pangan Jambal Roti Ikan Manyung (Arius thalassinus Ruppell) yang Terpapar Sipermetrin. [disertasi]. Malang (ID): Universitas Brawijaya.
Antriana, N. 2014. Isolasi Bakteri Asal Saluran Pencernaan Rayap Pekerja (Macrotermes spp.). Jurnal Saintifika, 1 (16) : 18-28.
Aulia, R., T. Handayani dan Y. Yennie. 2015. Isolasi, Identifikasi dan Enumerasi Bakteri Salmonella spp. pada Hasil Perikanan Serta Resistensinya Terhadap Antibiotik. Jurnal Bioma, 1 (11) : 15-33.
Balai Karantina Ikan. 2011. Pedoman Analisis resiko Hama dan Penyakit Ikan. Jakarta. hal. 1-2.
Cita, Y. P. 2011. Bakteri Salmonella typhi dan Demam Tifoid. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 1 (6): 42-46.
Hemraj, V., S. Diksha and G. Avneet. 2013. A Review on Commonly Used Biochemical Test for Bacteria. Innovare Journal of Life Science, 1 (1): 1-7.
Kementerian Kesehatan RI. 2011. Situasi Diare di Indonesia. Jendela Data dan Informasi Kesehatan. Jakarta. hal. 1.
Kurnianingrum, V. I. 2008. Efektivitas Desinfektan Alami dari Chitosan Sebagai Pereduksi Bakteri Escherichia coli dan Beberapa Bakteri Lain yang Teridentifikasi pada Udang Galah Segar [skripsi]. Bogor (ID): Institut Pertanian Bogor.
Maruka, S. S., G. Siswohutomo dan R. D. Rahmatu. 2017. Identifikasi Cemaran Bakteri Escherichia coli pada Ikan Layang (Decapterus russeli) Segar di Berbagai Pasar Kota Palu. Jurnal Mitra Sains, 1 (5): 84-89.
Nastiti, D. 2006. Kajian Peningkatan Mutu Produk Ikan Manyung (Arius thalassinus) Panggang di Kota Semarang [tesis]. Semarang (ID): Universitas Diponegoro.
Prasetya, Y. A., I. Y. Winarsih., K. A. Pratiwi., M. C. Hartono dan D. N. Rochimah. 2019. Deteksi Fenotipik Escherichia coli Penghasil Extended Spectrum Beta Lactamases (ESBLS) pada Sampel Makanan di Krian Sidoarjo. Journal of Life Science, 1 (8): 75-85.
Rifta, R., Budiyono dan Y. H. Darundiati. 2016. Studi Identifikasi Keberadaan Escherichia coli pada Es Batu yang Digunakan Oleh Pedagang Warung Makan di Tembalang. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 2 (4): 176-185.
Sari, D. P., Rahmawati dan E. Rusmiyanto. P. W. 2019. Deteksi dan Identifikasi Genera Bakteri Coliform Hasil Isolasi dari Minuman Lidah Buaya. Jurnal Labora Medika. 1 (3): 29-35.
Sari, R. dan P. Apridamayanti. 2014. Cemaran Bakteri Escherichia coli dalam Beberapa Makanan Laut yang Beredar di Pasar Tradisional Kota Pontianak. Jurnal Ilmiah Farmasi, 2 (2): 14-19.
Saridewi, I., A. Pambudi dan Y. F. Ningrum. 2016. Analisis Bakteri Escherichia coli pada Makanan Siap Saji di Kantin Rumah Sakit X dan Kantin Rumah Sakit Y. Jurnal Bioma. 2 (12): 21-34.
Standar Nasional Indonesia 01-2332.1-2006. Penentuan Salmonella pada Produk Perikanan. BSN. Indonesia. hal. 9.
Standar Nasional Indonesia. 2332-1-2015. Penentuan Koliform dan Escherichia coli pada Produk Perikanan. BSN. Indonesia. hal. 6.
Tapotubun, A. M., I. K. E. Savitri dan T. E. A. A. Matrutty. 2016. Penghambatan Bakteri Patogen pada Ikan Segar yang Diaplikasi Caulerpa lentillifera. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 3 (19): 299-308.
Undang-undang nomor 16. 1992. Karantina Hewan, Ikan dan Tumbuhan. Jakarta. hal 24.
Webb M and A. Moraince. 2015. Food Safety Knowledge of Food Service Works at a University Campus by Educational Level, Experience and Food Safety Training. Journal of Food Control, 50: 259-264.