Density of Tetraselmis sp. Cultured in Carboy Media with Different Nutrients
Downloads
Feed is the key to success in aquaculture, because it affects the resistance and development of larvae. There are two types of feed given to fish, namely artificial feed and natural feed. One type of natural feed that can be used as an enhancer for aquaculture feed needs is Tetraselmis sp.. So that practice is needed to learn, understand and practice directly the Tetraselmis sp. Natural feed culture techniques. laboratory scale. This research was held at the Brackish Water Aquaculture Center (BBPBAP) Jepara, Central Java for 46 days starting on December 17, 2018 until January 31, 2019. The culture technique consists of several stages including the preparation of tools and equipment, sterilization, fertilizer making, media preparation, calculation of inoculants, nutrition, seedling and maintenance. Based on observations for 16 days, Tetraselmis sp. has four growth phases consisting of adaptation, exponential, stationary and death phases. Tetraselmis sp. experienced the highest density on the tenth day with an average of 109.87 x 104 cells / ml. This shows that the growth of Tetraselmis sp. long enough than other species. After experiencing the exponential phase, Tetraselmis sp. experienced a stationary phase for 3 days and subsequently decreased density to reach 65.22 x 104 cells/ml on the sixteenth day.
Keyword : Tetraselmis, Phytoplankton, Culture Technique
Adi, Ida Ayu, A.A.M.D. Anggreni, I.W. Arnata. 2016. Optimasi Salinitas dan pH Awal Media Bg-11 Terh adap Konsentrasi Biomassa dan Klorofil Tetraselmis chuii. Jurnal Rekayasa dan Manajemen Agroindustri. Vol. 3 (4) : 51-61
Anggraeni, T. D.,. 2016. Teknik Kultur Nitzschia Sp. Dari Skala Laboratorium Sampai Skala Intermediet Di Balai Budidaya Perikanan Air Payau (BPBAP) Situbondo. Proposal Praktek Kerja Lapang. Fakultas Perikanan dan Kelautan. Universitas Airlangga. Surabaya
Armanda, D. T. 2013. Pertumbuhan Kultur Mikroalga Diatom Skeletonema costatum (Grevile) Cleve Isolat Jepara Pada Medium f.2 dan Medium Conway. Bioma. Vol. 2.
Basri S. 2013. Pakan dan pemberian pakan. Kendari: Universitas Haluoleo
Fauziah, F., & Hatta, M. (2015). Pengaruh Pemberian Kascing (Bekas Cacing) Dengan Dosis Yang Berbeda Dalam Kultur Skeletonema costatum. Acta Aquatica: Aquatic Sciences Journal. Vol. 2(1) : 11-17.
Isnansetyo, A. dan Kurniastuty. 1995. Teknik Kultur Phytoplankton dan Zooplankton. Pakan Alami untuk Pembenihan Organisme Laut. Kanisius. Yogjakarta. Hal 13-97.
Kurnianto, Dedy dan T. Triandiza. 2013. Pengaruh Musim Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Rumput Laut (Eucheuma cottoni) yang Ditanam Pada Dua Lokasi Perairan Di Maluku Tenggara. Seminar Nasional Sains dan Teknologi V. Lembaga Penelitian Universitas Lampung. Lampung
Lantang, Bonny, C. S. Pakidi. 2015. Identifikasi Jenis Dan Pengaruh Faktor Oseanografi Terhadap Fitoplankton Di Perairan Pantai Payum–Pantai Lampu Satu Kabupaten Merauke. Jurnal Ilmiah Agribisnis dan Perikanan (Agrikan UMMU-Ternate). Vol. 8 (2) : 13-19
McIntyre, H. L., E. Lawrenz, T. L. Richardson. 2010. Taxonomic Discrimination of Phytoplankton by Spectral Fluoroscence. In : Chlorophyll Fluoroscence in Aquatic Science : Methods and Applications. Developments in Applied Phycology 4. Springer Sciences adn Bussines Media B.V.
Rinto, Efendi. 2009. Analisis Kandungan Formalin Pada Ikan Kembung Rebus di Beberapa Pasar Tradisional Kota Medan Tahun 2009. Skripsi. Program Studi Kedokteran Hewan. Fakultas Kedokteran. Universitas Hasanuddin. Makasar.
Ru'yatin, I. S. Rohyani, L. Ali. 2015. Pertumbuhan Tetraselmis dan Nannochloropsis pada Skala Laboratorium. Pros Semnas Masy Biodiv Indon. Vol 1 (2) : 296-299
Ruliaty, L., Kholifah, N., Sutanti, E., Apriliyani, S. 2017. Petunjuk Teknis Penyediaan Pakan Alami Udang Jerbung (P. mergueinsis). Direktorat Jendral Perikanan Budidaya Balai Besar Perikanan Budidaya Air Payau Jepara.
Sari, Indah Permata dan A. Manan. 2012. Pola Pertumbuhan Nannochloropsis oculata pada Kultur Skala Laboratorium, Intermediet dan Massal. Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan. Vol. 4 (2) : 123-127
Satyantini, W. H., E. D. Masithah, M. A. Alamsjah, Prayogo dan S. Andriyono. 2012. Buku Penuntun Praktikum Budidaya Pakan Alami. Fakultas Perikanan dan Kelautan. Universitas Airlangga. Hal 49-50.
Supriyantini, E., Ambariyanto dan I. Widodo. 2007. Pengaruh Pemberian Pakan Alami Tetraselmis chuii dan Skeletonema costatum Terhadap Kandungan Asam Lemak Omega 6 (Asam Arakhidonat) Pada Kerang Totok Polymesoda Erosa. Jurnal Pasir Laut. Vol. 3 : 26-60.
Utomo, N. B. P., Winarti dan A. Erlina. 2005. Pertumbuhan Spirulina platensis Yang Dikultur Dengan Pupuk Inorganik (Urea, TSP dan ZA) dan Kotoran Ayam. Jurnal Akuakultur Indonesia. Vol. 4 (1) : 41-48.
Wahyuni, N., Masithah, E. D., Soemarjati, W., Suciyono, S., & Ulkhaq, M. F. 2018. Pola Pertumbuhan Mikroalga Spirulina sp. Skala Laboratorium yang Dikultur Menggunakan Wadah yang Berbeda. Majalah Ilmiah Bahari Jogja, Vol.16 (2), 89-97.