Potensi Dedak Padi yang Difermentasi dengan Enzim Fitase dalam Pakan Basal Terhadap Kolesterol Total Darah Ayam Petelur
Downloads
Andriani, A. D., Lokapirnasari, W. P., Karimah, B., Hidanah, S., Al-Arif, M. A., Soeharsono, N. H., & Harijani, N. (2020). Efektifitas Probiotik Lactobacillus casei dan Lactobacillus rhamnosus Sebagai Pengganti Antibiotic Growth Promoter Terhadap Total Kolesterol, Low Density Lipoprotein dan High Density Lipoprotein Ayam Broiler. Jurnal Medik Veteriner, 3(1), 114-122.
Aviati V., Siti M. M., Tyas Rs. 2014. Kadar Kolesterol Telur Puyuh Setelah Pemberian Tepung Kunyit Dalam Pakan. 58-64.
Badan Standar Nasional.2006. Pakan Ayam Ras Petelur . SNI 01-3928-2006.
Deviana, D., Cahyo, N. P. D., Kumalaningrum, D. R., Kusuma, W. A., Lailiyah, F., & Purnama, M. T. E. (2018). Rekayasa Konsentrat Bekatul dengan Tepung Jantung Pisang Dapat Meningkatkan Berat Badan dan Menurunkan Kadar Kolesterol Kambing. Jurnal Sain Veteriner, 36(1), 74-79.
Direktorat Jendral Peternakan dan Kesehatan Hewan Kementrian Pertanian. 2017. Statistik Peternakan dan Kesehatan Hewan.
Fatimah, N., & Herwanto, B. (2020). Efek Ekstrak Daun Gendola (Basella rubra L.) Terhadap Kadar Kolesterol Darah Tikus Putih yang Diinduksi Alloxan. Jurnal Medik Veteriner, 3(1), 89-94.
Jim. L. E. 2013. Metabolisme Lipoprotein. Jurnal Biomedik (JBM). 5(3): 149-156.
Joseph G,. Uhi HT., Rukmiasih, Wahyuni I., Hafid H., Parakkasi A., 2002. Status Kolesterol Itik Mandalung dengan Serat Kasar dan Vitamin E.
Kaderi, H. 2015. Arti Penting Kadar Abu pada Bahan. http://balittra. litbang.pertanian.go.id/ diakses pada 20 Maret 2019.
Lim ,H.S., H. Namkung, J.S Um.,K.R kang, B.S. Kim and I. K. Paik. 2001. The Effect of Phytase Suplementation on the Perfomans of Broiler Chicken Feed Diet with Different Levels of Non-Phytase Phosporus. Asian-Aust. J Anim. Sci 14(2): 250-257.
Lamid M., Puspaningsih N. N. T., Asmarani O. 2014. Potential of Phytase Enzymes as Biocatalyst for Improved Nutritional Value of Rice Bran for Broiler Feed. J. Appl. Envron. Biol. Sci. 4(3) 377-380.
Lamid M. A., Al-Arif., S.H. Warsito. 2018. Phytase Enzyme and Lemuru (Sardinella) Oil Suplementation in Layer Feed For Improving Meart Quality. Faculty of Veterinary Medicine. Airlangga University.
Lestari, I. L., A. Widigdyo, A. N.O. Ari K. 2017.Pengaruh Penambahan Kayu Secang (Caesalpinia sappan L.) Dan Minyak Ikan Lemuru Sebagai Aditif Pakan Terhadap Daya Simpan Telur dan Kolesterol Telur. Jurnal Aves. 11(2):38-44.
Lokapirnasari, W.P., Sinin A., Bijianti, R., 2018. The Decrease of Cholesterol Levels on Broiler Meat by The Addition of Crude Fish Oil.
Manoppo, M. R. A., R. Sugihartuti, T.S. Adikara dan Y. Dhamayanti. 2007. Pengaruh Pemberian Crude Chrorella terhadap Total Kolesterol Darah Ayam Broiler. Fakultas Kedokteran Hewan. Universitas Airlangga.
Murray,R.K, D.A Bander, K.M Botan, P.J. Kenelly, P.A Weil, and V.W Rodwell. 2012. Harper's Illustrated Biochemistry.The mc Graw -Hill Companies. Inc. USA.
Musa, H.,G.H. Chen, J.H. Cheng., G.M. Yousif. 2007. Relation between Abdominal Fat and Serum Cholesterol, Trygliserides, and Lipoprotein Concentrations in Chicken Breeds. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 31(6): 375-379. Tubitak.
Natsir M.H., Widodo E., Sjofjan O. 2017. Industri Pakan Ternak. UB Press. Malang. 64-65.
Newman, R. E., Bryden, W.L., Fleck, E., Ashes, J., Buttemer, W. A., Storlien, L. H., Downing, J. A. 2002. Dietary n-3 and n-6 fatty acids alteravian metabolism: metabolism and abdominal fat deposition. Br. J. Nutr. 88: 11-18.
Piao, X.S.,I.K. Han,J.H., Kim, W.T. Cho, Y.H. Kim ,and C.Liang. 1999. Effects of Kemzyme, Phytase, and Yeast Supplementation on The Growth Performance and Pullution Reduction of Broiler Chicks. Asian-Aust. J. Anim. Sci.12(1):36-41.
Reddy, N.R., S.K. Shate and D.K Shalunke. 1982. Phytase in Legumes and Cereals. Advances in Food Research. 28 1-75.
Rahmat D. dan R. Wiradimaja. 2011. Pendugaan Kadar Kolesterol Daging dan Telur Berdasarkan Kadar Kolesterol darah pada Puyuh Jepang. Jurnal Ilmu Ternak. 11 (1) : 35-38.
Rusmana, D. 2008. Minyak Ikan Lemuru Sebagai Imunomodulator dan Penambahan Vitamin E untuk Meningkatkan Kekebalan Tubuh Ayam Broiler. [disertasi]. Bogor. Sekolah Pascasarjana. InstitutPertanian Bogor.
Saputro, A. L., Hamid, I. S., Prastiya, R. A., & Purnama, M. T. E. (2018). Hidroponik Fodder Jagung sebagai Substitusi Hijauan Pakan Ternak Ditinjau dari Produktivitas Susu Kambing Sapera. Jurnal Medik Veteriner, 1(2), 48-51.
Wahju, J. 2004. Ilmu Nutrisi Unggas. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.
Wijaya,V. Graha, Ismoyowati, dan D.M. Saleh. 2013. Kajian Kadar Kolesterol dan Trisliserida Darah Berbagai Itik Lokal yang Pakannya Disuplementasi dengan Probiotik. JIP 1(2):661-668.
Witariadi N. M.. Roni N G K.,Utami P I A. 2014. Penammbahan Enzim Kompleks dalam Ransum Berbasis Dedak Padi terhadap Produksi Kadar Kolesterol Telur Lohman Brown. Majalah Perternakan 17(3):107-112.
Journal of Basic Medical Veterinary (JBMV) by Unair is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
1. The journal allows the author to hold the copyright of the article without restrictions.
2. The journal allows the author(s) to retain publishing rights without restrictions
3. The legal formal aspect of journal publication accessibility refers to Creative Commons Attribution Share-Alike (CC BY-SA).
4. The Creative Commons Attribution Share-Alike (CC BY-SA) license allows re-distribution and re-use of a licensed work on the conditions that the creator is appropriately credited and that any derivative work is made available under "the same, similar or a compatible license”. Other than the conditions mentioned above, the editorial board is not responsible for copyright violation.