Effect of Humic Acid Supplementation in Feed on The Growth and The Total Number of Bacteria in The Digestive Tract of Catfish (Clarias sp.)
Downloads
Catfish (Clarias sp.) is one of Indonesia's leading fishery commodities whose production continues to be increased. Humic acid is known to help increase growth in several types of fish and is expected to be applied to catfish. This study aims to determine the effect of humic acid in commercial feed on the growth and total number of bacteria in the digestive tract of catfish (Clarias sp.). A total of 300 catfish with an average length of 5.76 ± 0.21 cm and an average weight of 27.92 ± 0.39 g were used in 5 treatments (4 replicates/treatments) of humic acid supplementation in feed with different doses, namely P1 (without humic acid/control), P2 (0.5 %), P3 (1.0%), P4 (1.5 %), and P5 (2.0 %). Maintenance was carried out for 40 days by feeding treatment 3 times a day as much as 5% of body weight. Parameters observed were absolute length growth (cm), absolute weight growth (g), specific growth rate (%), and total bacteria in the digestive tract (colonies/g). Based on the results of the study, it was found that the treatment had a significant effect on the growth and number of bacterial colonies with the optimal dose of humic acid of 0.5.
Keyword : Behavior, Doses, Control, Colony
Abdel-Wahab, A. M., El-Refaee, A. M., & Ammar, A. A. (2012). Effects of humic acid as feed additive in improvement of nonspecific immune response and disease resistance in common carp (Cyprinus carpio). Egyptian Journal for Aquaculture Vol, 2(1).
Abulias, M. N., DR Utarini S. R dan E. T Winarni. 2014. Manajemen Kualitas Media Pendederan Lele pada Lahan Terbatas Dengan Teknik Bioflok. Jurnal MIPA, 37 (1): 16-21.
Alamsyah, S., H. Y. Aziz, Sriwulan, dan K. G. Wiryawan. 2009. Mikroflora Saluran Pencernaan Ikan Gurame (Osphronemus gouramy Lacepede).Torani. Jurnal Ilmu Kelautan dan Perikanan. 19 (1): 66-73. Amalia, R., Subandiyono dan E. Arini. 2013. Pengaruh Penggunaan Papain Terhadap Tingkat Pemanfaatan Protein Pakan dan Pertumbuhan Lele Dumbo (Clarias gariepinus).
Journal of Aquaculture Management and Technology Vol 2(1): 136 – 143. Anis M, Y., dan D Hariyani. 2019. Pemberian Pakan Komersial dengan Penambahan EM4 (Effective Microorganisme 4) untuk Meningkatkan Laju Pertumbuhan Lele ( Clarias sp.).
Jurnal Riset Biologi dan Aplikasinya. Anonimus 2010. Peraturan Pemerintah Republik Indonesia Nomor 82 tahun 2001 tentang Pengelolaan Kualitas Air dan Pengendalian Pencemaran Air. Presiden Republik Indonesia.
Arif, M., Alagawany, M., El-Hack, M. A., Saeed, M., Arain, M. A., & Elnesr, S. S. (2019). Humic acid as a feed additive in poultry diets: a review. Iranian journal of veterinary research, 20(3), 167.
Arief, M., N. Fitriani dan S. Subekti. 2014. Pengaruh Pemberian Probiotik Berbeda Pada Pakan Komersial Terhadap Pertumbuhan dan Efisiensi Pakan Ikan Lele Sangkuriang (Clarias Sp.). Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan Vol 6(1): 49 – 53.
Berian Jaya, dkk. 2013. Laju Pertumbuhan dan Tingkat Kelangsungan Hidup Benih Kakap Putih (Lates calcarfer) dengan Pemberian Pakan yang Berbeda. Maspari Journal. Vol 5 No 1.
Chen, C., Liu, J., Lu, F., Yang, M., Lee, Y. & Huang, T. The Effect of Humic Acid on The Adhesibility of Neutrophils. Thrombosis Research. 2003; 108: 67– 76.doi:10.1016/S0049-3848(02)00384-5 Feliatra, I. Efendi, dan E. Suryadi. 2004.
Isolasi dan Identifikasi Bakteri Probiotik dari Ikan Kerapu Macan (Ephinephelus fuscogatus) dalam Upaya Efisiensi Pakan Ikan. Jurnal Natur Indonesia. 6 (2): 75-80.
Fitria A. S. 2012. Analisi Kelulushidupan dan Pertumbuhan Benih Ikan Nila Larasati (Oreochromis niloticus) F5 D30-D70 Pada Berbagai Salinitas. Program Studi Budidaya Perairan, Jurusan Perikanan Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Diponegoro.
Journal Of Aquaculture Management anf Technology. 1(1): 18-34
Hakim Y. I. N., 2015. Langsung Hasil Ternak Lele Sangkuriang, Jakarta: Infra Pustaka. Hal 49
Hendri Ahmadi, et al. 2012. Pemberian Probioik dalam Pakan Terhadap Pertumbuhan Lele Sangkuriang (Clarias gariepinus) pada Pendederan II. Jurnal Perikanan dan Kelautan, Vol 3 No 4.
Hermawan, A. T. E. S., A. Sudaryono dan S. B Praitno. 2014. Pengaruh Padat Tebar Berbeda terhadap Pertumbuhan dan Kelulushidupan Benih Lele Clarias gariepinus dalam Media Bioflok. Journal of Aquaculture Management and Technology, 3 (3): 34-42.
Ihdaryanti M. A, 2011. Pengaruh Asam Humat dan Cara Pemberiannya Terhadap Pertumbuhan dan Produktivitas Tanaman Padi (Oryza sativa). SKRIPSI. Fakultas Pertanian Bogor. IPB
Kementrian Kelautan dan Perikanan. 2018. Laporan Tahunan Direktorat Produksi Tahun 2018. https://kkp.go.id/djpb/artikel/9004-kkpmendorong- kawasan-lele-digitalpertama- di-indonesia. Artikel. Diakses pada 10 December 2019.
Kementrian Pertanian, Badan Litbang Pertanian. 2013. Asam Humat, Senyawa Organik Penghemat Pemakaian Pupuk Anorganik. Litbang.pertanian.go.id/infoaktual/ 1525/. Diakses pada 30 Oktober 2019.
Khairuman dan K. Amri. 2002. Budidaya Lele Dumbo Secara Intensif. Agromedia Pustaka. Jakarta. 84 hal.
Kholish M. 2008. Panduan Lengkap Agribisnis Lele, Jakarta : Penebar Swadaya. Hal 94.
Kodama, H & Denso. 2007. Antitumor Effect of Humus Extract on Murine Transplantable L1210 Leukimia. Journal Veterinary Medical Science. 2007; 69(10):1069- 1071.
Kusriningrum, R. S. 2008. Perancangan Percobaan. Universitas Airlangga. Surabaya. Hal. 165 – 173
Lestari A,. 2011. Prevalensi Ektoparasit Protozoa Tricodina sp. Pada Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus) di Desa Ngabetan Kecamatan Cerme Kabupaten Gresik. SKRIPSI. ADLN. Perpustakaan Universitas Airlangga.
Lusiastuti, A. M., Septyan A., dan Reza S. 2017. Efektivitas Kombinasi Probiotik Mikroenkapsulasi Melalui Pakan Untuk Pengendalian Penyakit Motile Aeromonas Septicema Pada Ikan Lele, Clarias gariepinus. Jurnal Riset Akuakultur, 12 (2), 179-186.
Gufran. H. Kordi K. 2012. Kiat Sukses Pembesaran Lele Unggul, Yogyakarta. Lili Publisher. Hal 22
Mandasari D. 2016. Penambahan Asam Humat Dalam Pakan Untuk Meningkatkan Pertumbuhan Ikan Nila Oreochromis niloticus. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan. IPB
Medinawati, Novalina S., Yoel. 2011. Pemberian Pakan Yang Berbeda Terhadap Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Benih Lele Dumbo (Clarias gariepinus). Media Litbang Sulteng IV(2) : 83-87.
Nur dan Abidin. 2011. Manajemen Pemeliharaan Udang Vaname (Litopenaeus vannamei).
Direktorat Jendral Perikanan Budidaya Balai Besar Pengembangan Budidaya Air Payau. Jepara: 40.
Prihartono, R. E., J. Rasidik dan U. Asrie. 2000. Mengatasi Permasalahan Budidaya Lele Dumbo. Penebar Swadaya. Jakarta. 86 hal.
Putra, A. N. 2010. Kajian Probiotik, Prebiotik dan Sinbiotik untuk Meningkatkan Kinerja Pertumbuhan Ikan Nila (Oreochromisniloticus). Tesis. Program Pasca Sarjana. Institut Pertanian Bogor. Bogor. 91 hal. Putra, D. A., Lisdiana dan T. A. Pribadi. 2014. RAM JET VENTILATION, Perubahan Struktur Morfologi dan Gambaran Mikroanatomi Insang Ikan Lele akibat Paparan Limbah Cair Pewarna Batik. Unnes Journal of Life Science, 3 (1): 53- 58.
Rahardjo, M. F., D. S. Sjafei, R. Affandi dan Sulistiono. 2011. Iktiology. Lubuk Agung. Bandung. hal. 83-124.
Rahmawati, A. 2011. Isolasi dan Karakterisasi Asam Humat Dari Tanah Gambut. Jurnal PHENOMENON. Vol 2, No 1, Hal 117-136.
Rizky, R. B. 2019. Aplikasi Bacillus Dan Pseudomonas Dengan Kepadatan Berbeda Terhadap Total Bakteri Dan Total Vibrio Pada Saluran Pencernaan Udang Vanamei (Litopenaeus vannamei). Fakultas Perikanan dan Kelautan. Surabaya. Skripsi.
Rose D., Ardiningsih P., Idiawati P. 2018. Karakteristik Nata de Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) Dengan Variasi Konsentrasi Starter Acetobacter xylinum. Jurnal Kimia Khatulistiwa. 7(4): 1-7
Rousdy, D. W., & Wijayanti, N. 2015. Profil Hematologi Dan Pertumbuhan Ikan Mas (Cyprinus carpio Linn.) Pada Pemberian Asam Humat Tanah Gambut Kalimantan. SEMIRATA 2015, 4(1).
Rudiyanti S, dan Ekasari D,. 2009. Pertumbuhan dan Survival Rate ikan mas (Cyprinus carpio) pada berbagai konsentrasi pestisida regent 0,3 G. Jurnal Saintek Perikanan 5(1): 39-47.
Sabana, Ady. 2017. Semakin Dekat dengan Ikan Lele, Pusat Pelatihan Kelautan dan Perikanan (PUSLAT KP). http://puslat1.kkp.go.id/puslatweb/artike l.php?mod=view&id=AR1D000102. Diakses 08 Desember 2017
Sambode, D., H. Pangkey dan S. Lantu. 2013. Pertumbuhan Cladocera jenis Chudoridae pada Media Kultur yang Berbeda. Budidaya Perairan, 1(2): 1-7.
Setiawan, A., R. Ariqoh., P. Tivani., l. Pipih dan I. Pudjiastuti. 2016. "Bioflokulasi Sistem” Teknologi Budidaya Lele Tebar Padat Tinggi dengan Kaasitas 1M3/750 Ekor dengan Flock Forming Bacteria. Inovasi Teknik Kimia, 1 (1): 45-49.
Suryaningsih, S. 2014. Biologi Ikan Lele. Bahan Penyuluhan pada Petani Ikan Desa Pingit, Kecamatan Rakit, Kabupaten Banjarnegara, 12 Agustus 2014. 9 hal.
Venn-Watson, S., C. R. Smith, and E. D. Jensen. 2008. Primary Bacterial Pathogens in Bottlenose Dolphins Tursiops truncatus: Needles in Haystacks of Commensal and Environmental Microbes. Disease of Aquatic Organisms. 79: 87-93
Wang, Q., Chen, Y.J., Yoo, J.S., Kim, H.J., Cho, I.H., Kim, I.H. Effects of Supplemental Humic Ssubstances on Growth Performance, Blood Characteristics and Meat Quality in Finishing Pigs. Livestock Science.2008; 117:270– 274.doi:10.1016/j.livsci.2007.12.024.
Wijayanti, K. 2010. Pengaruh Pemberian Pakan Alami yang Berbeda Terhadap Sintasan dan Pertumbuhan Benih Ikan Palmas (Polyptelus senegalus senegalus Cuvier, 1829). Skripsi. Universitas Indonesia. Depok.
Wongsa P, Werukhamkul P. 2007. Product Development and Technical Service, Biosolution International. Thailand (TH): Bangkadi Industrial Park 134/4.
Yigit, M., E. S. Celik,. Sebattin E., Sevdan Y. 2018. Effects of dietary humic acid on growth performance,haemato"immunological and physiological responses andresistance of Rainbow trout,Oncorhynchus mykisstoYersiniaruckeri. Aquaculture Research. 49 (3338-3349)
Yılmaz, S., Ergun, S., í"¡elik, E. í…ž., & Yigit, M. (2018). Effects of dietary humic acid on growth performance, haemato"immunological and physiological responses and resistance of Rainbow trout, Oncorhynchus mykiss to Yersinia ruckeri. Aquaculture research, 49(10): 3338-3349