THE RELATIONSHIP BETWEEN BEHAVIOR OF USING REPEATED COOKING OILS AND RECURRENCE OF HYPERTENSION
Downloads
Introduction: Hypertension is an abnormal increase in systolic blood pressure of more than 140 mmHg and diastolic more than 90 mmHg. Hypertension cannot be cured as a whole, therefore hypertension can recur. One of the factors in the occurrence of recurrence is the use of repeated cooking oil. Repeated cooking oil is cooking oil that has been used repeatedly more than once. The aim of this research to determine the relationship between the behavior of repeated use of cooking oil and the recurrence of hypertension. Methods: The design repeated is correlation with cross sectional approach. The sampling technique was carried out by purposive sampling with a sample size of 82 respondents. Collecting data using a questionnaire instrument with data processing using the T-score and Chi Square statistical test. The results of this study found that 47 respondents (57.3%) behaved using repeated cooking oil and found that 42 respondents (51.2%) experienced frequent recurrence of hypertension. Result: The results showed a significant relationship between the behavior of using repeated cooking oil and the recurrence rate of hypertension (p = 0.002). Conclusion: Further researchers need to be investigated related to nutritional pattern factors, smoking history, stress and others. In addition, it can be researched regarding the knowledge of the dangers of using repeated cooking oil for health.
Amalia, F., Retnaningsih, and Johan, I. R. (2010). Perilaku Penggunaan Minyak Gireng serta Pengaruhnya Terhadap Keikutsertaan Program Pengumpulan Minyak Jelantah di Kota Bogor. Jurnal Ilmu Keluarga & Komunitas, 3(2), 184–189.
Arifin, K. (2017). Hubungan Perilaku Menggunakan Minyak Goreng Bekas (Jelantah) dengan Kejadian Penyakit Hipertensi pada Ibu Rumah Tangga. Retrieved October 2, 2019, from http://eprints.umpo.ac.id/id/eprint/3408
Denni, N. P. R. (2019). Mutu Minyak Goreng pada Pedagang Gorengan di Kecamatan Denpasar Utara. Karya Tulis Ilmiah. Poltekkes Kemenkes Denpasar.
Dinas Kesehatan Kabupaten Ngawi. 2019. Data Penyakit Tidak Menular Tahun 2019. Ngawi : Bidang Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Dinas Kesehatan Kabupaten Ngawi
Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. 2019. Laporan Nasional RISKESDAS 2018. Jakarta: Lembaga Penerbit Badan Penelitian dan Pengembangan Keehatan (LPB).
Muawanah. (2012). Hubungan Tingkat Pengetahuan Tentang Manajemen Stres Terhadap Tingkat Kekambuhan pada Penderita Hipertensi di Panti Wreda Dharma Bakti Surakarta. Skripsi.Universitas Muhammadiyah Surakarta. Fakultas Ilmu Kesehatan
Muhartono (2018). Minyak Jelantah Menyebabkan Kerusakan pada Arteri Koronaria, Miokardium, dan Hepar Tikus Putih (Rattus Norvegicus) Jantan Galur Sprague Dawley., Jk Unila, 2(2), 129–135.
Nadirawati and Muthmainnah, N. N. (2010). Pengetahuan Ibu Rumah Tangga Tentang Kolesterol dan Penggunaan Minyak Jelantah (Waste Cooking Oil) di Desa Neglasari Kecamatan Bojong Picung Cianjur, The Soedirman Journal of Nursing, 5(2), 58–65.
Priani, S. E. and Lukmayani, Y. (2010). Pembuatan Sabun Transparan Berbahan Dasar Minyak Jelantah Serta Hasil Uji Iritasinya pada Kelinci, Prosiding SNAPP: Sains dan Teknologi, 1(1), 31–48.
Putri, F. V. (2017). Hubungan Antara Asupan Lemak Jenuh, Asupan Lemak Tidak Jenuh, dan Frekuensi Konseling dengan Status Hipertensi di Puskesmas Sentolo I Kabupaten Kulonprogo Tahun 2017. skripsi. Politeknik Kesehatan Kemenkes Yogyakarta.
Saputra, M. H., Muhith, A. dan Fardiansyah, A. (2017). Analisis Sistem Informasi Faktor Resiko Hipertensi Berbasis Posbindu di Dinas Kesehatan Kabupaten Sidoarjo. Prosiding Seminar Nasional.
Simamora, L., Sembiring, N. P. dan Simbolon, M. (2019). Pengaruh Riwayat Keluarga, Obesitas dan Stress Psikosial Terhadap Kejadian Hipertensi pada Ibu Pasangan Usia Subur di Wilayah Kerja Puskesmas Simalingkar Program Studi Profesi Kebidanan, Stikes Mitra Husada Medan Email : Lasriasimamora@Gmail.Com Program, Jurnal Mutiara Ners, 2(1), 188–194.
Soleha, U. (2019). Analisis Life Style Berdasarkan Faktor Karakteristik Penderita Hipertensi di RW. 09 Desa Sruni Gedangan Sidoarjo Jawa Timur Indonesia, Journal Health Of Science, 12, 93–101.
Sumarna, U., Rosidin, U. dan Nugraha, B. A. (2019). Hubungan Kualitas Tidur dengan Tekanan Darah pada Pasien Prehipertensi Puskesmas Tarogong Garut, Jurnal Keperawatan BSI, 7(1), 1-3. DOI: https://doi.org/10.31311/jk.v7i1.3929
Warouw, J. A. M. (2012). Hubungan Antara Pengetahuan dan Sikap dengan Tindakan Penggunaan Minyak Jelantah pada Pelaku Usaha Rumah Makan di Kelurahan Bahu Kecamatan Malalayang Kota Manado, Retrieved October 5, 2019, from https://fkm.unsrat.ac.id/wp-content/uploads/2012/10/Ferat-Imbiri.pdf
WHO (2019) ‘Hypertension'. Available At: Https://Www.Who.Int/News-Room/Fact-Sheets/Detail/Hypertension.
Widyastuti, Y. (2015). Hubungan Antara Kualitas Tidur Lansia dengan Tingkat Kekambuhan pada Pasien Hipertensi di Klinik Dhanang Husada Sukoharjo. Skripsi. Stikes Kusuma Husada Surakarta.
Copyright (c) 2021 Dhian Luluh Rohmawati, Mella Novika Sari
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright Notice
1. The journal allows the author to hold the copyright of the article without restrictions.
2. The journal allows the author(s) to retain publishing rights without restrictions.
3. The legal formal aspect of journal publication accessibility refers to Creative Commons Attribution (CC BY).