Analysis of Hepatitis A Outbreak in High School X Lamongan District 2018
Downloads
Aryana, I. G. K., Putra, I. G. N. S., & Karyana, I. P. G. (2014). Faktor risiko kejadian luar biasa hepatitis A di Sekolah Dasar Negeri Selulung dan Blantih, Kintamani. Medicina, 45(2), 79–83.
Aziz, S. A. A., & Dahan, H. M. (2013). Food handlers' attitude towards safe food handling in school canteens. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 105, 220–228. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2013.11.023
Dinkes Kabupaten Lamongan. (2018). Kronologi KLB hepatitis A. Dinas Kesehatan Kabupaten Lamongan. Kabupaten Lamongan.
Kemenkes RI. (2011). Buku pedoman penyelidikan dan penanggulangan kejadian luar biasa penyakit menular dan keracunan pangan (pedoman epidemiologi penyakit) Jakarta: Ditjen PP & PL, Kementerian Kesehatan RI.
Kemenkes RI. (2012). Pedoman pengendalian hepatitis virus. Jakarta: Ditjen PP & PL, Kementerian Kesehatan RI.
Kemenkes RI. (2014). Situasi dan Analisis Hepatitis. Kementerian Kesehatan RI. Jakarta.
Odonkor, S. T., & Ampofo, J. K. (2013). Escherichia Coli as an indicator of bacteriological quality of water: an overview. Microbiology Research, 4(1), 2. https://doi.org/10.4081/mr.2013.e2
Pratiwi, E., Soekarno, T., Adam, K., & Setiawaty, V. (2017). Identifikasi virus hepatitis A pada sindrom penyakit kuning akut di beberapa provinsi di Indonesia tahun 2013. Global Medical and Health Communication, 5(3), 199–204. https://doi.org/10.29313/gmhc.v5i3.2386
Purwanti, S., Arundina, A., & Yanti, S. N. (2015). Perilaku mencuci tangan terhadap angka koloni kuman pada penjamah makanan di kantin Universitas Tanjungpura. Vokasi Kesehatan, 1(2), 64–69.
Rahmah, S., & Indriani, C. (2014). Hubungan faktor perilaku dengan kejadian hepatitis A di Kecamatan Depok Kabupaten Sleman. Media Kesehatan Masyarakat Indonesia, 10(1), 16–20. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.30597/mkmi.v10i1.472
Ramadani, E. R., Nirmala, F., & Mersatika, A. (2017). Higiene dan sanitasi makanan jajanan di kantin sekolah dasar di Kecamatan Buke Kabupaten Konawe Selatan Tahun 2016. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kesehatan Masyarakat, 2(6), 1–12.
Sani, N. A., & Siow, O. N. (2014). Knowledge, attitudes and practices of food handlers on food safety in food service operations at the Universitas Kebangsaan Malaysia. Food Control, 37(1), 210–217. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.09.036
Sari, P., Azhar, K., Pradono, J., & Sukoco, N. E. W. (2018). Hubungan perilaku cuci tangan pengelolaan air minum dan rumah sehat dengan kejadian hepatitis di Indonesia. Jurnal Ekologi Kesehatan, 17(1), 41–51.
Sasoka, D. S., & Setyabakti, P. (2014). Hubungan antara higiene perseorangan dengan kejadian hepatitis A pada pelajar/mahasiswa. Jurnal Berkala Epidemiologi, 2(3), 331–341. https://doi.org/10.20473/jbe.V2I32014.331-341
Simbolon, P., & Simorangkir, L. (2018). Penerapan UKS dengan PHBS di wilayah kerja Puskesmas Pancur Batu Kabupaten Deli Serdang. Jurnal Kesehatan Lingkungan Indonesia, 17(1), 16–25. https://doi.org/https://doi.org/10.14710/jkli.17.1.16-25
Sumarni, I., & Susanna, D. (2014). Kondisi kesehatan lingkungan pesantren dan perilaku hidup bersih dan sehat siswa dengan kejadian hepatitis. Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional, 9(12), 179–186.
Sunartyasih, R., & Kartikasari, L. A. (2013). Hubungan host dan lingkungan dengan manifestasi klinis hepatitis A. Jurnal Keperawatan Padjajaran, 1(2), 72–78.
Yu, P., Huang, L., Li, H., Liu, M., Zong, J., Li, C., & Chen, F. (2015). Epidemiological investigation of an outbreak of hepatitis A in rural China. International Journal of Infectious Diseases, 33, 191–195. https://doi.org/10.1016/j.ijid.2015.02.006
Zachariah, S. M., Sreedevi, C., Aswathy, Kokkayil, P., & Mathews, A. A. (2017). Investigation of hepatitis A outbreak in Palakkad district. International Journal of Community Medicine and Public Health, 4(11), 4125–4130. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.18203/2394-6040.ijcmph20174630
Zakiudin, A., & Shaluhiyah, Z. (2016). Perilaku kebersihan diri (personal hygiene) santri di pondok pesantren wilayah Kabupaten Brebes akan terwujud jika didukung dengan ketersediaan sarana prasarana. Jurnal Promosi Kesehatan Indonesia, 11(2), 64–83. https://doi.org/https://doi.org/10.14710/jpki.11.2.64-83
- Every manuscript submitted to must observe the policy and terms set by the Jurnal Berkala Epidemiologi
- Publication rights to manuscript content published by the Jurnal Berkala Epidemiologi is owned by the journal with the consent and approval of the author(s) concerned. (download copyright agreement)
- Complete texts of electronically published manuscripts can be accessed free of charge if used for educational and research purposes according to copyright regulations.
JBE by Universitas Airlangga is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.