RELATIONSHIP OF FOOD CONSUMPTION PATTERNS WITH INCREASING BLOOD PRESSURE IN ADULTS
Downloads
Introduction: A healthy diet is a way or effort in regulating the number and type of food with certain intentions such as maintaining health, nutritional status, preventing or helping to cure disease. Blood pressure is the power caused by the heart that contracts like a pump, so that blood continues to flow in the blood vessels. A person's blood pressure can be more or less than the normal value limit. The trigger factor for changes in blood pressure is one of them about food consumption patterns, such as consuming excess salt. Methods: The purpose of this study was to determine the relationship of food consumption patterns with increased blood pressure. The design of this study uses analytics using the Case Control and sampling approach that is used is a non probability sampling with a number of 60 people and the number of samples taken by 36 respondents. Data collection used questionnaires coded, scored, tabulated and analyzed using the Chi-Square test. Results: The results of the study were 20 respondents (56%) with dietary patterns that did not fit the diet, 20 respondents (56%) with high blood pressure, from the Chi-Square analysis of 0,000 showed a significant value, meaning H0 was rejected or there was a relationship between consumption patterns food with increased blood pressure. Conclusion: Based on the results of the study, it can be concluded that there is a relationship between food consumption patterns and an increase in blood pressure.
Adriaanz, Patricia N. dkk. 2016. Hubungan Konsumsi Makanan dengan Kejadian Hipertensi pada Lansia di Puskesmas Ranomuut Kota Manado. ejournal Keperawatan (e-Kp) Volume 4 Nomor 1, Mei 2016.
Aisyiyah, Farida Nur. 2009. Faktor Risiko Hipertensi pada Empat Kabupaten / Kota dengan Prevalensi Hipertensi Tertinggi Di Jawa dan Sumatera. Bogor : Departemen gizi masyarakat Fakultas Ekologi ManAge IPB.
American Heart Association.(2016) Hypertension. Medical Journal
Annisa .2009. Hubungan antara asupan natrium, kalium, kalsium dengan hipertensi di Puskesmas merbangsan Yogyakarta : Universitas Gadjah Mada.
Arumi, S. (2011) Menstabilkan Darah Tinggi dan Darah Rendah. Paduan Hidup Sehat dengan Tekanan Darah Normal. Penerbit Araska Pinang Merah Residence Kav 14 Jl. Imogiri Barat-Bantul-Yogyakarta, pp.41-42.
AS, M. 2010. Hidup bersama hipertensi. Yogyakarta : In Book.
Dinas Kesehatan Provinsi Jawa Timur. 2013. Profil Kesehatan Provinsi Jawa Timur 2012. Surabaya: Dinas Kesehatan Jawa Timur.
Frylyan. 2010. Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Hipertensi pada Age Lanjut di Tangerang. Kementrian Kesehatan Republik
Indonesia 2007, Masalah Hipertensi di Indonesia, Dirjen Pengendalaian Penyakit dan Penyehatan Lingkungan.
Herwati dan Wiwi Sartika. 2013. Terkontrolnya Tekanan Darah Penderita Hipertensi Berdasarkan Pola Diet dan Kebiasaan Olahraga di Padang Tahun 2011. Jurnal Kesehatan Masyarakat,
September2013-Maret 2014, Vol.8, No.1.
Junaedi E, Yulianti, S, Rinata, MG 2013, Hipertensi kandas berkat herbal, Fmedia (Imprint Agro Media Pustaka), diaskes 04 Maret 2018. https://books.google.co.id/books?id=J-TIAwAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=hipertensi&hl=id&sa=X&ei=KvH2VIHyMJGWuASDu4DwDg&redir_esc=y#v=onepage&q=hipertensi&f=false.
Junaidi, I. 2010. Hipertensi, Pengenalan, Pencegahan, dan Pengobatan. Jakarta: PT Bhuana Ilmu Populer.
Mahmudah, Solehatul, dkk. 2015. Hubungan Gaya Hidup dan Pola Makan dengan Kejadian Hipertensi Pada Lansia di Kelurahan Sawangan Baru Kota Depok Tahun 2015. Biomedika, Volume 7 Nomor 2, Agustus 2015.
Mamoto, F, Kandou, GC, Pijoh, VD 2012, Hubungan antara asupan natrium dan obesitas dengan kejadian hipertensi pada pasien poliklinik umum di puskesmas Tumaratas kecamatan Langowan Kabupaten Minahasa, hlm.1-6.
Mellisa. 2013. Hubungan antara perilaku olahraga, stress dan pola makan dengan tingkat hipertensi pada lanjut Age Di Posyandu Lansia Kelurahan Gebang Putih Kecamatan Sukolilo Kota Surabaya. Skripsi Tidak Dipublikasikan.
Muhaimin. (2008). Penyakit hipertensi. Diakses 14 September 2018, dari http://one.indoskripsi.comnode2197.mht
Muhammadun, A. S. 2010. Hidup Bersama Hipertensi. Jogjakart: In-Books.
Nuarima, Agnesia. 2012. Faktor Resiko Hipertensi Pada Masyarakat di Desa Kabongan Kidul Kabupaten Rembang. Semarang : FK Undip.
Ramadhan, 2008. Seberapa Sehatkah Hidup Anda . Penerbit Think. Jogjakrta.
Ramayulis, R. 2010. Menu dan resep untuk penderita hipertensi. Jakarta : Penebar Plus+.
Rawasiah, A.B. (2014). Hubungan Faktor Konsumsi Makanan Dengan Kejadian Hipertensi Pada Lansia Di Puskesmas Pattinggalloang. Makassar.
Riset Kesehatan Dasar. 2013. Jakarta: Badan Penelitian danPengembangan Kesehatan, Departemen Kesehatan, Republik Indonesia.
Stefhany, Emerita. 2012. Hubungan Pola Makan, Gaya Hidup dan Indeks Massa Tubuh dengan Hipertensi pada Pra Lansia dan lansia di Posbindu Kelurahan Depok Jaya Tahun 2012. Skripsi, program Studi Ilmu Gizi, Fakultas kesehatan Masyarakat. Universitas Indonesia Depok.
Susanto. 2010. Cekal (Cegah dan Tangkal) Penyakit Modern. Yogyakarta : CV. Andi.
Taslim, R.W. Ramadani., Rina Kundre dan Gresty Masi. (2016). Hubungan Pola Makan dan Stres dengan kejadian Hipertensi Grade 1 dan 2 pada Ibu Hamil di Wilayah kerja Puskesmas kamonji kecamatan Palu Barat. E-Journal Keperawatan (ekp) Volume 4 Nomor 1, februari 2016.
WHO.(2010). World health statistics.(diakses tanggal 11 november 2018). http://www.who.int/entity/whosis/whostat/EN_WHS10_Full.pdf?ua=1.
Copyright (c) 2020 Susilo Harianto
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright Notice
1. The journal allows the author to hold the copyright of the article without restrictions.
2. The journal allows the author(s) to retain publishing rights without restrictions.
3. The legal formal aspect of journal publication accessibility refers to Creative Commons Attribution (CC BY).