DESCRIPTION OF EATING PATTERN IN PATIENTS WITH DIABETES MELLITUS AT IBNU SINA GRESIK HOSPITAL
Downloads
Introduction: Poor dietary management is still commonly found in diabetes mellitus patients. Diet can be observed from the amount of food, type of food, and food schedule. The purpose of this research is to find out the diet of people with diabetes mellitus at the Ibnu Sina Gresik Hospital. Methods: This study was used a descriptive research design. The sample population in this study study were outpatient diabetes mellitus at Internal Medicine Polyclinic Ibnu Sina Gresik Hospital with the number 96 respondents. Sampling was taken using consecutive sampling who met the inclusion and exclusion criteria. Researchers collected data using dietary questionnaires. Univariate data analysis used is editing, coding, scoring, tabulation, and descriptive analysis. Results: This study was used a descriptive research design. The sample population in this study study were outpatient diabetes mellitus at Internal Medicine Polyclinic Ibnu Sina Gresik Hospital with the number 96 respondents. Sampling was taken using consecutive sampling who met the inclusion and exclusion criteria. Researchers collected data using dietary questionnaires. Univariate data analysis used is editing, coding, scoring, tabulation, and descriptive analysis. Conclusions: The diet off patients diabetes mellitus based on the amount of food is categorized as sufficient, based on the type of food categorized as bad, and based on the eating schedule is categorized as sufficient.
Akilakanya, W. (2021). Hubungan Antara Pola Makan dan Kadar Glukosa Darah Sewaktu pada Penderita Diabetes Melitus Tipe Dua. Damianus Journal of Medicine, 20(2), 135–143.
Alianatasya, N., & Muflihatin, S. K. (2020). Hubungan Pola Makan dengan Terkendalinya Kadar Gula Darah pada Penderita Diabetes Mellitus Tipe II di RSUD Abdul Wahab Sjahranie Samarinda. Borneo Student Research (BSR), 1(3), 1784–1790
Andriani, M., & Wijatmadi, B. (2016). Pengantar Gizi Masyarakat (Cetakan ke-4). KENCANA.
Arania, R., Triwahyuni, T., Prasetya, T., & Cahyani, S. D. (2021). Hubungan Antara Pekerjaan dan Aktivitas Fisik dengan kejadian Diabetes Mellitus di Klinik Mardi Waluyo Kabupaten Lampung Tengah. Jurnal Medika Malahayati, 5(3), 163-169. https://doi.org/10.33024/jmm.v5i3.4110
Ardiani, H. E., Permatasari, T. A. E., & Sugiatmi, S. (2021). Obesitas, Pola Diet, dan Aktifitas Fisik dalam Penanganan Diabetes Melitus pada Masa Pandemi Covid-19. Muhammadiyah Journal of Nutrition and Food Science (MJNF), 2(1), 1. https://doi.org/10.24853/mjnf.2.1.1-12
Arikunto, S. (2010). Prosedur Penelitian Sebagai Suatu Pendekatan Praktik. PT Rineka Cipta.
Astiyah, S. C. (2022, October 13). Prinsip 3J Penderita Diabetes. Kementerian Kesehatan Direktorat Jenderal Pelayanan Kesehatan. https://yankes.kemkes.go.id/view_artikel/1671/prinsip-3j-penderita-diabetes
Darmawan, S. (2019). Hubungan Pola Makan Terhadap Kejadian Diabetes Melitus Di Wilayah Kerja Puskesmas Kassi-Kassi Kota Makassar. Jurnal Ilmiah Kesehatan Diagnosis, 14(3), 247–252.
Dewi, R. K. (2014). Diabetes Bukan untuk Ditakuti Tetap Sehat dengan Pengaturan Pola Makan Bagi Penderita Diabetes Tipe 2 (Y. Indah, Ed.; Cetakan pertama). FMedia.
Hengky, H. K., Mardhatillah N, & Haniarti. (2018). Hubungan Pola Makan dengan Insiden Diabetes Melitus Tipe 2 Pada Wanita Usia Dewasa di RSUD Andi Makkasau Kota Pare Pare. Jurnal Ilmiah Manusia Dan Kesehatan, 1(1), 34–41. https://doi.org/10.31850/makes.v1i1.100
Krisnatuti, D., Yenrina, R., & Rasjmida, D. (2014). Diet Sehat Untuk Penderita Diabetes Mellitus. Penebar Swadaya.
Kusnanto, Bakar, A., Devy, S. R., & Purwanto, C. R. (2022). Modul Nursing Agency Berbasis Health Promotion Model Untuk Meningkatkan Kemandirian Perawatan Pasien Diabetes Melitus Tipe 2 (1st ed.). Madza Media.
Maghfuroh, L., Yelni, A., Rosmayanti, L. M., Yulita, D., Andari, I., Zulfiana, E., Nurhidayah, A., Susanto, A., Rahmanindar, N., Chikmah, A. M., Harnawati, R. A., Faradillah, F., & Hidayah, S. N. (2023). Asuhan Lansia Makna, Identitas, Transisi, dan Manajemen Kesehatan (A. G. Stellata, Ed.; Cetakan Pertama). Kaizen Media Publishi.
Mariana, I. (2021). Asuhan Keperawatan Diabetes Mellitus dan Asuhan Keperawatan Stroke. Deepublish.
Nasution, F., Andilala, A., & Siregar, A. A. (2021). Faktor Risiko Kejadian Diabetes Mellitus. Jurnal Ilmu Kesehatan, 9(2), 94. https://doi.org/10.32831/jik.v9i.304
Nugraha, B. A., & Sulastini, S. (2022). Gambaran Pola Makan pada Pasien Diabetes Mellitus Tipe 2 di RSUD dr. Slamet Garut. Jurnal Medika Cendikia, 9(1), 68-74.
Nursalam. (2016). Metode Penelitian Ilmu Keperawatan Pendekatan Praktis (P. P. Lestari, Ed.; 4th ed.). Salemba Medika.
Oktaviana, E., Nadrati, B., Supriyatna, L. D., & Zuliardi, Z. (2022). Pemeriksaan Gula Darah Untuk Mencegah Peningkatan Kadar Gula Darah Pada Pasien Diabetes Mellitus. Jurnal LENTERA, 2(2), 232-237.
Pahlevi, R. (2021). Jumlah Penderita Diabetes di Indonesia Diproyeksikan Capai 28,57 Juta pada 2045. Databoks. https://databoks.katadata.co.id/datapublish/2021/11/24/jumlah-penderita-diabetes-di-indonesia- diproyeksikan-capai-2857-juta-pada-2045
Pangribowo, S. (2020). Tetap Produktif, Cegah, dan Atasi Diabetes Mellitus. Kementrian Kesehatan RI Pusat Data dan Informasi.
Pramayudi, N. (2021). Gambaran Kepatuhan Diet Pasien Diabetes Mellitus Tipe 2 Di Puskesmas Poto Tano Kabupaten Sumbawa Barat Tahun 2020 [Thesis, Universitas Andalas]. https;//scholar.unand,ac,id/id/eprint/68282
Purwanto, C. R., F, F. L., Nasir, A., Okviasanti, F., & Kusnanto. (2020). Experience of Glucose Control : A Qualitative Study of Diabetes Mellitus Type 2 Patients. International Journal of Psychosocial Rehabilitation, 24(7), 9099–9106.
Purwanto, C. R., Okviasanti, F., Qona'ah, A., & Kusnanto. (2019). Comparison of Blood Glucose Levels in Type 2 Diabetic Patients Who Consume Rice Steamed and Through the Magicom Method. Indian Journal of Public Health Research & Development, 10(8), 2626. https://doi.org/10.5958/0976-5506.2019.02264
Puspitaningsih, D., & Kusuma, Y. L. H. (2017). Diabetes Mellitus, Stres dan Manajemen Stres (R. L. Mahmudah, Ed.) STIKes Majapahit.
Ritonga, N. (2019). Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Diabetes Mellitus di Rsud Kabupaten Tapanuli Selatan. Jurnal Kesehatan Ilmiah Indonesia/Indonesian Health Scientific Journal, 4(1), 95–100.
Rottie, J., Karame, V., & Sengkey, F. M. (2019). Analisis Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Diabetes Mellitus Di Rumah Sakit Islam Sitty Maryam Manado. Journal Of Community & Emergency, 7(2), 130–142.
Sumangkut, S., Supit, W., & Onibala, F. (2013). Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Penyakit Diabetes Mellitus Tipe-2 Di Poli Interna Blu. rsup. Prof. Dr. RD Kandou Manado. Jurnal Keperawatan, 1(1).
Suryati, I. (2021). Buku Keperawatan Latihan Efektif Untuk Pasien Diabetes Mellitus Berbasis Hasil Penelitian (1st ed.). Deepublish.
Susilowati, A. A., & Waskita, K. N. (2019). Pengaruh Pola Makan Terhadap Potensi Resiko Penyakit Diabetes Mellitus. Jurnal Mandala Pharmacon Indonesia, 5(01), 43–47. https://doi.org/10.35311/jmpi.v5i01.43
Tandra, H. (2015). Diabetes Bisa Sembuh Petunjuk praktis mengalahkan dan menyembuhkan diabetes. Gramedia Pustaka Utama.
Tarihoran, Y., & Silaban, D. F. (2022). Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Diabetes Mellitus Di Puskesmas Namorambe Kabupaten Deli Serdang. Jurnal Penelitian Keperawatan Medik, 4(2, 36-42, https://doi.org/10.36656/jpkm.v4i2.883
Tholib, A. M. (2016). Buku Pintar Perawatan Luka Diabetes Melitus. Salemba Medika.
Utama, L. Y. (2016). Pengaruh Penerapan HAPA (Health Action Process Approach) Terhadap Terhadap Peningkatan Kepatuhan Diet Pada DM Tipe 2 di Puskesmas Lidah Kulon Surabaya [Thesis (Skripsi), Universitas Airlangga]. http://repository.unair.ac.id/id/eprint/30723
Utomo, A. A., Rahmah, S., & Amalia, R. (2020). Faktor Risiko Diabetes Mellitus Tipe 2: A Systematic Review. AN-NUR: Jurnal Kajian Dan Pengembangan Kesehatan Masyarakat, 1(1), 44–53.
Wahyuni, R. (2020). Hubungan Pola Makan Terhadap Kadar Gula Darah Penderita Diabetes Mellitus. Jurnal Medika: Karya Ilmiah Kesehatan, 4(2), 55–61.
Wicaksono, M. T. P. (2013). Diabetes mellitus tipe II gula darah tidak terkontrol dengan komplikasi neuropati diabetikum. Jurnal Medula, 1(03), 10–18.
Yosmar, R., Almasdy, D., & Rahma, F. (2018). Survei Risiko Penyakit Diabetes Melitus Terhadap Masyarakat Kota Padang. Jurnal Sains Farmasi & Klinis, 5(2), 134. https://doi.org/10.25077/jsfk.5.2.134-141.2018
Yulianti, D., & Kimin, A. (2016). Keperawatan Medikal-Bedah Brunner & Suddarth Ed. 12 (E. A. Mardela, Ed.; Edisi 12). EGC.
Copyright (c) 2023 Muhammad Syifaul Fikri, Susilo Harianto, Fanni Okviasanti
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright Notice
1. The journal allows the author to hold the copyright of the article without restrictions.
2. The journal allows the author(s) to retain publishing rights without restrictions.
3. The legal formal aspect of journal publication accessibility refers to Creative Commons Attribution (CC BY).