Jelly Candy Hydroxyapatite from Mackerel Fish Bone
Downloads
Background: Calcium is a mineral that is needed by bones and teeth. Calcium needs have not been achieved evenly among children, about 1000mg/day. Hydroxyapatite contains Ca and apatite which is good for the maintenance of bones and teeth. Hydroxyapatite is made from the bones of mackerel, where the bones of mackerel have a high source of calcium. For easy being consumed for children, the hydroxyapatite made in the form of jelly candy. Objective: The aim of this research was Hydroxyapatite Mackerel Fish Bone can be made as Jelly Candy. Methods: Hydroxyapatite from mackerel bones is made by the precipitation method. Then, hydroxyapatite was formulated into jelly candy with concentrations of hydroxyapatite was 18%, 19% and 20% respectively for Formula I, II and III. Jelly candy evaluation includes organoleptic test, gel strength, khamir and ALT ochre, weight uniformity, pH, hedonics, homogeneity and storage. Results: The evaluation showed that all jelly candy formulas are safe for consumption according to SNI 3547.2-2008. Conclusion: In conclusion, hydroxyapatite mackerel fish bone can be made as Jelly Candy with the best concentration in Formula 1.
Ahmad, I. (2017). Pemanfaatan Limbah Cangkang Kerang Darah (Anadara granosa) Sebagai Bahan Abrasif Dalam Pasta Gigi. Jurnal Galung Tropika; 6; 49–59. doi: 10.31850/JGT.V6I1.210.
Alridho B, Ali, A. & Rossi, E.. (2017). Pembuatan Permen Jelly Ektrak Jahe Merah dengan Penambahan Karagenan. Jom Faperta Ur; 4; 1–13.
Andasari, S. D., Zukhri, S. & Nurjanah, P. (2018). Formulasi Permen Jelly Bunga Turi (Sesbania grandiflora L.) dengan Variasi Kadar Gelatin dan Karagenan. Cerata Jurnal Ilmu Farmasi; 9; 26–38.
Anggresani, L., Perawati, S. & Rahayu, I. J. (2018). Limbah Tulang Ikan Tenggiri (Scomberomorus guttatus) sebagai Sumber Kalsium pada Pembuatan Hidroksiapatit. Jurnal Katalisator; 4; 153–161.
Anggresani, L., Sari, Y. N. & Rahmadevi, R. (2021). Hydroxyapatite (HAp) from Tenggiri Fish Bones as Abrasive Material In Toothpaste Formula. Jurnal Kimia Valensi; 7; 1–9. doi: 10.15408/jkv.v7i1.19165.
Noviyanti, A. R., Haryono & Rinal, P. D. R. E. (2017). Cangkang Telur Ayam sebagai Sumber Kalsium dalam Pembuatan Hidroksiapatit untuk Aplikasi Graft Tulang. Chimica et Natura Acta; 5; 107–111.
Badan Standarisasi Nasional. (2008). Kembang gula – Bagian 2: Lunak. Jakarta: Badan Standarisasi Nasional.
Budiatin, A. S., Khotib, J., Hasmono, D. & Samirah. (2016). Injektabel Komposit Hydroksiapatit-Gelatin sebagai Sistem Penghantaran Alendronat. Jurnal Farmasi dan Ilmu Kefarmasian Indonesia; 3; 1-6.
Chadijah, S., Hardiyanti & Sappewali. (2018). Sintesis dan Karakterisasi Hidroksiapatit dari Tulang Ikan Tuna (Thunnus albacores) dengan XRF, FTIR, dan XRD. Al-Kimia; 6; 178-184.
Dewi, I. K., Wijayanti, I. & Kurniasih, R. A. (2020). Pengaruh Nanokalsium terhadap Kekuatan Gel Kamaboko Ikan Mujair (Oreochromis mossambicus). AgriTech; 40; 91–101.
Fadhila, M., Umar, S. & Zaini, E. (2020). Pembentukan Kokristal Asam Usnat – N-Methyl-DGlucamine dengan Metode Penguapan Pelarut dan Pengaruhnya terhadap Penurunan Interleukin-8 pada Tikus Inflamasi. Jurnal Sains Farmasi & Klinis; 7; 23-30. doi: 10.25077/jsfk.7.1.23-30.2020.
Firdaus, F., Islamaya, W. & Fajriyanto, F. (2014) Formulasi Nutraseutikal Sediaan Gummy Candies Sari Buah Belimbing Manis (Averrhoa carambola L) dengan Variasi Kadar Manitol dan Corn Syrup sebagai Basis. Teknoin; 20; 1–11. doi: 10.20885/teknoin.vol20.iss1.art5.
Hanura, A. B., Trilaksani, W. and Suptijah, P. (2017) Karakterisasi Nanohidroksiapatit Tulang Tuna Thunnus sp Sebagai Sediaan Biomaterial. Jurnal Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis; 53; 619–629. doi: 10.1017/CBO9781107415324.004.
Haris, A., Fadli, A. and Yenti, S. R. (2016). Sintesis Hidroksiapatit dari Limbah Tulang Sapi menggunakan Metode Presipitasi dengan Variasi Rasio Ca/P dan Konsentrasi H3PO4. Jom Fteknik; 3; 1–11.
Hernawan, A. D., Anggresani, L. & Meirista, I. (2021). Formulasi Pasta Gigi Hidroksiapatit dari Limbah Tulang Ikan Tenggiri (Scomberomorus guttatus). Chempublish Journal; 6; 34–45.
Jauhari, M., Thonthowi & Santoso, S. A. (2019). Asupan Protein dan Kalsium Serta Aktivitas Fisik pada Anak Usia Sekolah Dasar. Ilmu Gizi Indonesia; 2; 79–88.
Lees, R. (1973) Sugar Confectionary and Chocolate Manufacture. New York: Springer.
Lesmana, S. N., Putut, T. I. & Kusumawati, N. (2008) Pengaruh Penambahan Kalsium Karbonat sebagai Fortifikan Kalsium terhadap Sifat Fisikokimia dan Organoleptik Permen Jeli Susu. Jurnal Teknologi Pangan dan Gizi; 7; 28–39. doi: 10.33508/JTPG.V7I1.148.
Mozartha, M. (2000). Hidroksiapatit dan Aplikasinya di Bidang Kedokteran Gigi. Journal of Visual Languages & Computing; 11; 287–301.
Muhandri, T. & Subarna. (2009). Pengaruh Kadar Air NaCl dan Jumlah Passing terhadap Karakteristik Reologi Mi Jagung. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan; 20; 71-77.
Munasir, Triwikantoro, T., Zainuri & Darminto. (2012). Uji XRD dan XRF pada Bahan Meneral (Batuan dan Pasir) sebagai Sumber Material Cerdas (CaCO3 dan SiO2). Jurnal Penelitian Fisika dan Aplikasinya (JPFA); 2; 20-29. doi: 10.26740/jpfa.v2n1.p20-29.
Mutmainnah, M., Chadijah, S. & Rustiah, W. O. (2017) Hidroksiapatit dari Tulang Ikan Tuna Sirip Kuning (Tunnus albacores) dengan Metode Presipitasi. Al-Kimia; 5; 119–126. doi: 10.24252/al-kimia.v5i2.3422.
Rana, M., Akhtar, N., Rahman, S., Jamil, H. M. & Asaduzzaman, S. M. (2017). Extraction of Hydroxyapatite from Bovine and Human Cortical Bone by Thermal Decomposition and Effect of Gamma Radiation: A Comparative Study. International Journal of Complementary & Alternative Medicine; 8; 1-10. doi: 10.15406/ijcam.2017.08.00263.
Sunil, S., Sharma, U. K. & Arathy, S. A. (2020). Pharmaceutical Jellies: a Novel Way of Drug Delivery. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research; 12; 904–909.
Setiawan, D. & Basit F, M. (2012). Sintesis dan Karakterisasi Hidroksiapatit Untuk Aplikasi Sinovektomi Radiasi. Jurnal Forum Nuklir; 6; 120-126. doi: 10.17146/jfn.2012.6.2.3338.
Shita, A. D. P. & Sulistiyani. (2010). Pengaruh Kalsium terhadap Tumbuh Kembang Gigi Geligi Anak. Stomatognatic (J. K. G Unej); 7; 40–44.
Siregar, R. F. and Sulistyawati, E. (2019). Karakteristik Hidroksiapatit Porous dari Prekursor Cangkang Keong Sawah dan Bahan Porogen Pati Sukun. Eksergi; 16; 59-63. doi: 10.31315/e.v16i2.3082.
Stötzel, C., Müller, F. A., Reinert, F., Niederdraenk, F., Barralet, J. E. & Gbureck, U. (2009). Ion Adsorption Behaviour of Hydroxyapatite with Different Crystallinities. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces; 74; 91–95. doi: 10.1016/j.colsurfb.2009.06.031.
Susanti, K. I. A., Tamrin & Asyik, N. (2019). Pengaruh Penambahan Sari Jahe Gajah (Zingiber officinale) terhadap Organoleptik, Sifat Fisik dan Kimia dalam Pembuatan Permen Jelly Daun Katuk (Sauropus androgynus). Jurnal Sains dan Teknologi Pangan; 4; 2073–2085.
Syukri, Y., Wibowo, J. T. & Herlin, A. (2018). Pemilihan Bahan Pengisi untuk Formulasi Tablet Ekstrak Buah Mahkota Dewa (Phaleria macrocarpa Boerl). JSFK (Jurnal Sains Farmasi & Klinis); 5; 66–71. doi: 10.25077/JSFK.5.1.66-71.2018.
Wadu, I. et al. (2015). Pasta Gigi Pencegah Gigi Berlubang Berbahan Aktif Mikro Hidroksiapatit (Hap) dari Limbah Kerabang Telur Pasar Raya Kota Salatiga. Prosiding Seminar Nasional; 2018; 116–124.
Wang, P., Li, C., Gong, H., Jiang, X., Wang, H. & L, K. (2010). Effects of Synthesis Conditions on the Morphology of Hydroxyapatite Nanoparticles Produced by Wet Chemical Process. Powder Technology; 203; 315–321. doi: 10.1016/j.powtec.2010.05.023.
Warna, N. S., Fadli, A. & Irdoni (2015). Sintesis Hidroksiapatit dari Cangkang Telur dengan Metode Presipitasi. Jurnal Online Mahasiswa Fakulas Teknik; 2; 1–11.
Yuliana, R., Rahim, E. A. & Hardi, J. (2017). Sintesis Hidroksiapatit dari Tulang Sapi dengan Metode Basah pada Berbagai Waktu Pengadukan dan Suhu Sintering. KOVALEN: Jurnal Riset Kimia; 3; 201–210.
Copyright (c) 2022 JURNAL FARMASI DAN ILMU KEFARMASIAN INDONESIA
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
1. The copyright of this journal belongs to the Editorial Board and Journal Manager with the author's knowledge, while the moral right of the publication belong to the author.
2. The formal legal aspect of journal publication accessibility refers to the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Share Alike (CC BY-NC-SA), which implies that the publication can be used for non-commercial purposes in its original form.
3. Every publication (print/electronic) is open access for educational, research, and library purposes. In addition to the objectives mentioned above, the editorial board is not responsible for copyright infringement