Total Plate Count of Broiler Meat at Various Market in Bekasi City in March 2021
Downloads
Food-safety of broiler meat is important because broiler meat is a foodstuff that can be easily contaminated by biological hazard such as bacteria. This study aimed to determine the total plate count of broiler meat at various market in Bekasi City in March 2021. Amount of samples in this study were 40 samples of broiler meat from 10 markets, samples were taken purposively and each sample used 25 grams from Musculus pectoralis of broiler meat. Samples were examined using pour plate method of total plate count. The result showed that 80% (32 of 40 samples) were exceeded the TPC's limit. The highest value of TPC result was 3,7 í— 107 CFU/g from "H” market.
Aerita, A. N., Pawenang, E. T., & Mardiana. (2014). Hubungan Higiene Pedagang dan Sanitasi dengan Kontaminasi Salmonella pada Daging Ayam Potong. Unnes Journal of Public Health, 3(4), 9-16.
Apriyanti, A. A. D., Sudiarta, I W., & Singapurwa, N. M. A. S. (2020). Analisis Cemaran Mikrobiologi pada Daging Ayam Broiler yang Beredar di Pasar Tradisional Kecamatan Denpasar Barat. Gema Agro, 25(2), 115-127.
Badan Pusat Statistik Kota Bekasi. (2021). Kota Bekasi Dalam Angka 2021. BPS Kota Bekasi. Bekasi.
Badan Pusat Statistik Provinsi Jawa Barat. (2021). Pola Konsumsi Penduduk Jawa Barat 2020. BPS Jawa Barat. Bandung.
Bakara, V. F. S., Tafsun, M., & Hasnudi. (2014). Analisis Bakteri Salmonella sp. pada Daging Ayam Potong yang Dipasarkan pada Pasar Tradisional dan Pasar Modern di Kota Medan. Jurnal Peternakan Integratif, 3(1), 71-83.
Hidayati, Y. A., Hellia, E., Marlina, E. T., Juanda, W., & Badzurama, D. Z. (2019). Pengolahan Hasil Ternak Untuk Memenuhi Kebutuhan Protein Hewani di Kelompok PKK Kelurahan Padasuka, Kota Cimahi. Media Kontak Tani Ternak, 1(2), 7-11.
Hernando, D., Septinova, D., & Adhianto, K. (2015). Kadar Air dan Total Mikroba pada Daging Sapi di Tempat Pemotongan Hewan (TPH) Bandar Lampung. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, 3(1), 61-67.
Kementerian Perdagangan Republik Indonesia. (2016). Gejolak Harga Daging Ayam. Direktorat Barang Kebutuhan Pokok dan Barang Penting. Jakarta.
Maulita, R., Darniati, & Abrar, M. (2017). Total Kontaminasi Salmonella sp. pada Peralatan Pemotongan Unggas di Pasar Lamnyong. JIMVET, 1(3), 504-512.
Palupi, K. T., Adiningsih, M. W., Sunartatie, T., Afiff, U., & Purnawarman, T. (2010). Pengujian Staphylococcus aureus pada Daging Beku yang Dilalulintaskan Melalui Pelabuhan Penyebrangan Merak. Majalah Kehewanan Indonesia, 2(1), 9-14.
Permana, A., & R. Bambang W. (2019). Perbedaan Kandungan E. coli Daging Ayam di Pasar Tradisional Keputran Selatan dan Pasar Swalayan ‘X' Kota Surabaya. The Indonesian Journal of Public Health, 14(1), 25-36.
Prianti, Rahmawati, & Rousdy, D. W. (2018). Karakteristik Genus Bakteri pada Karkas Ayam Broiler dari Swalayan di Kota Pontianak. Protobiont, 7(3), 24-35.
Risnajati, D. (2010). Pengaruh Lama Penyimpanan dalam Lemari Es terhadap pH, Daya Ikat Air, dan Susut Masak Karkas Broiler yang Dikemas Plastik Polyethylen. Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Peternakan, 13(6), 309-315.
Ristanti, E. W., Kismiati, S., & Harjanti, S. W. (2017). Pengaruh Lama Pemaparan pada Suhu Ruang Terhadap Total Bakteri dan pH Kandungan Protein Daging Ayam di Pasar Tradisional Kabupaten Semarang. Agrimedia, 5(1), 50-57.
Saputro, W. A., & Fidayani, Y. (2020). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Ketahanan Pangan Rumah Tangga Petani di Kabupaten Klaten. Agrica, 13(2), 115-123.
Sarudji, S., Chusniati, S., Tyaningsih, W., Handijatno, D. (2018). Petunjuk Praktikum Penyakit Infeksius I. Universitas Airlangga. Surabaya.
Sukmawati, R., & Fahrizal, A. (2018). Analisis Cemaran Mikroba pada Daging Ayam Broiler di Kota Makassar. Scripta Biologica, 5(1), 51-53.
Suprayogo, D., Suarjana, I G. K., & Rudyanto, M. D. (2014). Lama Penyimpanan Daging Broiler terhadap Jumlah Cemaran Coliform pada Showcase Pasar-Pasar Swalayan di Denpasar. Indonesia Medicus Veterinus, 3(2), 92-98.
Suradi, K. (2012). Pengaruh Lama Penyimpanan Pada Suhu Ruang Terhadap Perubahan Nilai pH, TVB dan Total Bakteri Daging Kerbau. Jurnal Ilmu Ternak, 12(2), 9-12.
Standar Nasional Indonesia. (2008). Metode Pengujian Cemaran Mikroba dalam Daging, Telur dan Susu, serta Hasil Olahannya, No. SNI 2987:2008.
Standar Nasional Indonesia. (2009). Batas Maksimum Cemaran Mikroba dalam Pangan, No. SNI 7388:2009.
Syahruddin, M., Suarjana, I G. K., & Rudyanto, M. D. (2014). Angka Lempeng Total Bakteri pada Broiler Asal Swalayan di Denpasar dan Kabupaten Badung. Indonesia Medicus Veterinus, 14(3), 107-111.
Zuanita, D. A., Suarjana, I G. K., & Rudyant, M. D. (2014). Cemaran Coliform pada Daging Ayam Pedaging yang Dijual di Swalayan di Denpasar. Indonesia Mediscus Veterinus, 3(1), 26-31.
Copyright (c) 2022 Aulia Amatul Firdausyi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
1. The journal allows the author to hold the copyright of the article without restrictions;
2. The journal allows the author(s) to retain publishing rights without restrictions;
3. The legal formal aspect of journal publication accessibility refers to Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License (CC BY-NC-SA).