CORRELATION BETWEEN FAT CONSUMPTION, SMOKING HABIT, AND STRESS WITH HYPERTENSION AMONG DRIVERS
Downloads
American Heart Association. (2017). Detailed summary from the guideline for the prevention, detection, evaluation and management of high blood pressure in adults. Retrieved from
https://healthmetrics.heart.org/wp-content/ uploads/2017/11/Detailed-Summary.pdf
Amalia, F., Retnaningsih, & Johan, I. R. Y. (2010). Perilaku penggunaan minyak goreng serta pengaruhnya terhadap keikutsertaan program pengumpulan minyak jelantah di Kota Bogor. Jurnal Ilmu Keluarga dan Konsumen, 3(2), 184-189. Retrieved from http://journal.ipb.ac.id/
index.php/jikk/article/view/5199
BPS. (2014). Statistik pemuda Indonesia. Jakarta: Badan Pusat Statistik.
Erhiano, E. E., Igbokwe, V. U., ElKhashab, M. M., Okolo, R. U., & Awosan, K. J. (2015). Prevalence of hypertension among commercial bus drivers in Sokoto, Sokoto State Nigeria. International Invention Journal of Medicine and Medical Sciences, 2(3), 34-39. Retrieved from http://internationalinventjournals.org/journals/
IIJMMS/Archive/2015/March_vol-2-issue-3/ fulltext/Erhiano%20et%20al.pdf
Faridah, D. (2017). Determinan hipertensi pada supir bus akap (antar kota antar provinsi) di terminal wilayah Kota Jakarta Timur
tahun 2017. Skripsi. Jakarta: Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah. Retrieved from http://repository.uinjkt.ac.id/dspace/
handle/123456789/36711
Fitria, R. I. N. K., Triandhini, R., Mangimbulude, J. C., & Karwur, F. F. (2013). Merokok dan oksidasi DNA. Sains Medika, 5(2), 113-120. Retrieved from http://download.portalgaruda.
org/article.php article=342357&val=322&title=Merokok%20dan%20Oksidasi%20DNA
Hanum, Y. (2016). Dampak bahaya makanan gorengan bagi jantung. Jurnal Keluarga Sehat Sejahtera, 14(28), 103-114. Retrieved from https://jurnal.unimed.ac.id/2012/index.php/jkss/
article/download/4700/4131
Hardati, A. T. & Ahmad, R. A. (2017). Aktivitas fisik dan kejadian hipertensi pada pekerja: analisis data Riskesdas 2013. Berita
Kedokteran Masyarakat, 33(10), 467-474. Retrieved from https://media.neliti.com/media/publications/237978-aktivitas-fi sik-dankejadian-hipertensi-fece1be1.pdf
Kemenkes RI. (2013). Laporan hasil riset kesehatan dasar Indonesia tahun 2013. Jakarta: Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.
Muttaqin, A. (2009). Pengantar asuhan keperawatan dengan gangguan sistem kardiovaskular. Jakarta: Salemba Medika.
Nasri, H., & Moazenzadeh, M. (2006). Coronary artery diseases risk factors in drivers versus people in other occupations. ARYA Journal, 2(2), 75-78. Retrieved from https://pdfs.
semanticscholar.org/1960/1195afd447fca99d5
a31f7c1ab8c5e56b241.pdf
Ngateni. (2009). Hubungan kebiasaan minum kopi, merokok, olahraga, dan stress dengan kejadian hipertensi pada sopir bemo di Terminal Joyoboyo Surabaya. (thesis). Universitas
Airlangga, Surabaya.
Rizkawati, D. (2012). Indeks massa tubuh, lama bekerja, kebiasaan makan, dan gaya hidup hubungannya dengan hipertensi pada pramudi (pengemudi) Bus Transjakarta Tahun 2012. Skripsi. Jakarta: Universitas Indonesia. Retrieved from http://lib.ui.ac.id/
fi le?fi le=digital/20321150-S-PDF-Destry%20Rizkawati.pdf.
Samuel, F. (2007). Smart treatment for high blood pressure. Jakarta: PT Prestasi Pustaka Raya.
Sani, A. (2008). Hypertension current perspective. Jakarta: Medya Crea.
Setyani, K. A. & Nuraini, T. (2014). Gaya hidup dan kejadian hipertensi pada pekerja. Naskah Publikasi. Jakarta: Universitas
Indonesia. Retrieved from http://lib.ui.ac.id/naskahringkas/2015-08/S46505-Kartika%20Ayu%20Setyani
Swestyastasari, R. (2010). Hubungan tingkat konsumsi lemak, status gizi, dan stress dengan kejadian hipertensi pada sopir bus kota (studi kasus di Terminal Purabaya Surabaya). (Skripsi
tidak dipublikasikan). Univeristas Airlangga, Surabaya.
The Marlin Company. (2001). Attitudes in the American Workplace VII. North Haven, Conn: The Marlin Company. Retrieved
from https://www.stress.org/wp-content/
uploads/2011/08/2001Attitude-in-theWorkplace-Harris.pdf
Tilong. D. A. (2014). Waspada penyakit-penyakit mematikan tanpa gejala menyolok. Yogyakarta: Buku Bir.
Widayati, E. (2012). Oxidasi biologi, radikal bebas, dan antioxidant. Majalah Ilmiah Sultan Agung, 50(128), 26-32. Retrieved from http://jurnal.unissula.ac.id/index.
php/majalahilmiahsultanagung/article/
viewFile/70/64
Wiardani, N. K., Sugiani, P. P., & Gumala, N. M. Y. (2011). Konsumsi lemak total, lemak jenuh, dan kolesterol sebagai faktor risiko sindroma metabolik pada masyarakat perkotaan di Denpasar. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 7(3), 121-128. Retrieved from https://jurnal.ugm.ac.id/jgki/article/view/17751/11521
WHO. (2017). Global Health Observatory Data: NCD mortality and morbidity. Geneva: World Health Organization. Retrieved from http://www.who.int/gho/ncd/mortality_morbidity/
en/
WNPG. (2004). Ketahanan pangan dan gizi di era otonomi daerah dan globalisasi. Widyakarya Nasional Pangan dan Gizi Jakarta: Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia.
Yusuf, F., Sirajuddin, S., & Najanuddin, U. (2013). Analisis kadar asam lemak jenuh dalam gorengan dan minyak bekas hasil penggorengan makanan jajanan di lingkungan workshop Universitas Hasanuddin. Naskah Publikasi. Makassar: Universitas Hasanuddin. Retrieved from http://repository.unhas.ac.id/bitstream/
handle/123456789/5503/JURNAL.pdf
- MEDIA GIZI INDONESIA Journal is the copyright owner of all materials published on this website.
- The formal legal provisions for access to digital articles of this electronic journal are subject to the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike license (CC BY-NC-SA 4.0), which means that MEDIA GIZI INDONESIA Journal and readers reserve the right to save, transmit media / format, manage in database, maintain, and publish articles as long as it continues to include the name of the Author.
- Printed and published print and electronic manuscripts are open access for educational, research and library purposes. In addition to these objectives, the editorial board shall not be liable for violations of copyright law.