PENDIDIKAN GIZI MENGGUNAKAN MEDIA BUKU SAKU MENINGKATKAN PENGETAHUAN DAN PRAKTIK KONSUMSI SAYUR DAN BUAH PADA SISWA SEKOLAH DASAR
Downloads
The average consumption of vegetables and fruits in Indonesia is still low. This condition can cause the emergence of nutritional problems in children. The purpose of this study was to determine the effect of nutritional education using pocketbook to increasing knowledge and practice of vegetables and fruits consumption among elementary students. This research was quasy experiment using pre-test post-test control group design. The sample size was 60 students consisting of 20 students of SDN Kandang Tepus I as control group treated with media leaflet and 40 students of SDN Kandang Tepus II as treatment group given the pocketbook. The result of independent t-test in pre-test of booth groups shows that there was no difference in knowledge (p=0.220) and practice (p=0.091) between the two groups. Independent t-test result on post-test also shows was no difference in knowledge (p=0.421) and practice (p=0.810) between the two groups. The result of paired sample t-test of the treatment group showed the average of pre-test and post-test of knowledge score were 31.50 and 66.25 and the practice were 2.58 and 3.08. There were significant difference of knowledge (p=0.000) and practice (p=0.000) before and after being given pocketbook. Wilcoxon sign rank test in the control group showed that leaflet did not affect knowledge (p=0.052) but affect the practice (p=0.001). It can be concluded that use of pocketbook media influence the knowledge and the respondent practice.
Achmadi, A.D. (2015). Pengaruh Pendidikan Gizi dengan Media Buku Saku terhadap Peningkatan Pengetahuan dalam Pemilihan Jajanan Anak SD Muhammadiyah 16 Surakarta. Diakses
dari http://eprints.ums.ac.id/38164/3/02.%20Naskah%20Publikasi.pdf.
Afif, PA. (2017). Pengaruh Peran Ibu dalam Menentukan Pola Konsumsi Keluarga terhadap Tingkat Konsumsi Sayur dan Buah pada Anak Usia Sekolah Dasar di Desa Senduro Kabupaten Lumajang. (Skripsi tidak dipublikasikan). Universitas Airlangga, Surabaya
Agustin, M. (2014). Efektifitas pendidikan kesehatan media booklet dibandingkan audio
visual terhadap pengetahuan orang tua tentang karies gigi pada anak usia 5-9 tahun
di Desa Makamhaji (Skripsi, Universitas Muhammadiyah Surakarta, Surakarta). Diakses
dari http://eprints.ums.ac.id/32230/26/02.%20NASKAH%20PUBLIKASI.pdf.
Amalia, L, Endro, O.P, Damanik, M.R.M. (2012). Preferensi dan Frekuensi Makanan Jajanan pada Anak Sekolah Dasar di Kecamatan Cijeruk, Kabupaten Bogor. Jurnal Gizi Pangan. 7(2). Diakses dari http://
journal.ipb.ac.id/index.php/jgizipangan/article/view/12374/9459.
Ambarwati, Khoirotul U., A., Kurniawati, F., Diah K, T., & Darojah, S. (2014). Media leafl et, video,
dan pengetahuan siswa SD tentang bahaya merokok (studi pada siswa SDN 78 Sabrang Lor Mojosongo Surakarta). KEMAS, 10(1), 7-13. Diakses dari https://journal.unnes.ac.id/nju/index.php/kemas/article/download/3064/3081
Anggraeni, A.S. (2016). Correlation Between Consumption Pattern of Fruit and Vegetables with Risk of Obesity in School-Age Children. (Skripsi tidak dipublikasikan). Universitas Airlangga, Surabaya.
Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan RI. (2013). Riset Kesehatan Dasar (RISKESDAS 2013). Jakarta: Kementrian Kesehatan RI.
Badan Pusat Statistik Kabupaten Lumajang. (2016). Kabupaten Lumajang Dalam Angka 2016. Lumajang: BPS Kabupaten Lumajang.
Dhaneswara, D.P. (2016). Perilaku makan sayur dan buah pada mahasiswa asrama universitas
airlangga berdasarkan theory of planned behavior (Skripsi tidak dipublikasikan). Universitas Airlangga, Surabaya.
Dewantari, N.M dan Widiani, A. (2011). Fruits and Vegetables Consumption Pattern in School Children. Jurnal Skala Husada,8(2), 119-125. Diakses dari http://perpustakaan.litbang.
depkes.go.id/otomasi/index.php?p=show_detail&id=33799.
Dejesetya, P.M. (2016). Pola konsumsi sayur dan buah anak usia 4-6 tahun pada masyarakat pesisir Desa Randusanga Kulon Brebes (Skripsi tidak dipublikasikan). Semarang: Universitas Negeri Semarang.
Dhian, Y.F. (2009). Faktor yang berhubungan dengan tingkat konsumsi sayur pada anak sekolah dasar (SD) Kembangarum 01/02 Kecamatan Semarang Barat Kota Semarang (Skripsi tidak dipublikasikan). Universitas Negeri Semarang, Semarang.
Eliana, D dan Solikhah. (2012). Pengaruh Buku Saku Gizi terhadap Tingkat Pengetahuan Gizi pada Anak Kelas 5 Muhammadiyah Dadapan Desa Wonokerto Kecamatan Turi Kabupaten Sleman Yogyakarta. Jurnal Kesmas. 6(2), 162-232. Diakses dari http://journal.uad.ac.id/index.php/
KesMas/article/view/1021/757.
Kemenkes RI. (2014). Pedoman gizi seimbang. Jakarta: Kementerian Kesehatan RI.
Lestari, A.D. (2013). Faktor-faktor yang berhubungan dengan perilaku konsumsi buah dan sayur pada siswa SMP Negeri 226 Jakarta Selatan Tahun 2012 (Skripsi tidak dipublikasikan). Universitas Islam Negeri (UIN) Syarif Hidayatullah Jakarta, Tangerang.
Manore, M.M., Meyer, N.L., & Thompson, J. (2009). Sport nutrition for health and performance.
Champaign IL: Human Kinetics.
Mohammad, A dan Madanijah, S. (2015). Konsumsi Buah dan Sayur Anak Usia Sekolah Dasar di Bogor. Jurnal Gizi Pangan, 10(1), 71–76. Diakses dari http://journal.ipb.ac.id/index.php/
jgizipangan/article/view/9315.
Mulyani, E.Y., Mustikawati, I.S., Handayani, P., Rumana, N.A. (2014). Pengetahuan, sikap, dan perilaku gizi seimbang anak sekolah dasar di SDN GU 12 Pagi. Jurnal Abdimas, 1(1), 98–104. Diakses dari ejurnal.esaunggul.ac.id/index.php/ABD/article/download/1196/1091.
Notoatmodjo, S. (2007). Kesehatan masyarakat: ilmu dan seni. Jakarta: Rineka Cipta.
Nursalam. (2016). Metodologi penelitian ilmu keperawatan: pendekatan praktis. (Edisi 4).
Jakarta: Salemba Medika.
Rahayu, E.S dan Pribadi, P. (2012). Kadar Vitamin dan Mineral dalam Buah Segar dan Manisan Basah Carica Dieng (Carica pubescens Lenne & K. Koch). Biosantifika, 4(2), 89-97. Diakses dari https://journal.unnes.ac.id/nju/index.php/biosaintifi ka/article/view/2273/2326.
Siagian, D.M., Mursyid, A., & Hartini, T.N.S. (2017). Hubungan konsumsi sayur dan buah dengan obesitas pada anak SD Kelas IV-VI di SD Pantekosta Magelang Tahun 2017 (Skripsi tidak dipublikasikan). Poltekkes Kemenkes Yogyakarta, Yogyakarta.
- MEDIA GIZI INDONESIA Journal is the copyright owner of all materials published on this website.
- The formal legal provisions for access to digital articles of this electronic journal are subject to the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike license (CC BY-NC-SA 4.0), which means that MEDIA GIZI INDONESIA Journal and readers reserve the right to save, transmit media / format, manage in database, maintain, and publish articles as long as it continues to include the name of the Author.
- Printed and published print and electronic manuscripts are open access for educational, research and library purposes. In addition to these objectives, the editorial board shall not be liable for violations of copyright law.