Literature Review: The Relationship between Eating Habits and Dyspepsia in Adolescents
Kajian Literatur: Hubungan Kebiasaan Makan dengan Kejadian Dispepsia pada Remaja
Downloads
Background: All over the world the prevalence of dyspepsia is quite high. Various literature sources in western countries show that the prevalence of dyspepsia Various literature sources in western countries show that the prevalence of dyspepsia is in the range of 7-41% in 2009, but unfortunately only about 10-20% of patients seek treatment or medical help. The increasing condition of dyspepsia can cause various health problems such as decreasing quality of life and functional activity. Dyspepsia usually affects those of productive age.
Objectives: This article was produced with the intention of examining the association between eating behaviors and the prevalence of dyspepsia in adolescents.
Methods: This is a qualitative article written using a literature study through searches on Google, Google Scholar and Research Gate with the keywords "Eating Patterns and Dyspepsia”, "Types and Frequency of Eating and Dyspepsia”, and "Risk Factors for Dyspepsia”. The resulting articles were selected using the PRISMA flowchart.
Results: There are still many teenagers who do not take care of their own health. Teenagers who still live with their parents sometimes still don't care about their health. Adolescents' eating habits, such as eating irregularly or experimenting with an unbalanced diet that is not recommended by health professionals, can lead to unfulfilled nutritional needs.
Conclusions: Today's lifestyle of teenagers influences their eating habits. Teenagers who are preoccupied with schoolwork and other activities often delay eating or apply the wrong diet, which if left unchecked can trigger dyspepsia. There is a need for repeated education about the importance of fulfilling nutritional intake through regular eating habits to reduce dyspeptic symptoms.
Fithriyana, R. Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Dispepsia Pada Pasien Di Wilayah Kerja Puskesmas Bangkinang Kota Rinda Fithriyana. 2, (2018).
Suryati. Karakteristik Penderita Dispepsia Pada Kunjungan Rawat Jalan Praktek Pribadi Dr. Suryanti Periode Bulan Oktober-Desember 2018. Menara Ilmiah 13, 140–147 (2019).
Evalina. Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Dispepsia Pada Pasien Rawat Jalan Poli Penyakit Dalam Di RSUD Koja (Studi pada Pasien Rawat Jalan Poli Penyakit Dalam di RSUD Koja Tahun 2020). 17, (2021).
Setiati S. ILMU PENYAKIT DALAM. vol. Edisi ke-6 Jakarta (2017).
Purnamasari, L. ‘Faktor Risiko, Klasifikasi, dan Terapi Sindrom Dispepsia'. Continuing Medical Education 44, 870 (2017).
Ristianingsih, R. Analisis Asuhan Keperawatan dengan Pemenuhan Kebutuhan Dasar Nutrisi: Ketidakseimbangan Nutrisi Kurang Dari Kebutuhan Tubuh Pada Kasus Dispepsia Di Ruang Mawar RSUD Prof Dr. Margono Soekarjo Purwokerto. Program Studi Ners Keperawatan Muhammadiyah Gombong (2017).
Djojoningrat. Buku Ajar Ilmu Penyakit Dalam. in Edisi IV (FKUI, 2014).
Yuriko, A. Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Depresi Pada Penderita Dispepsia Fungsional. Jurnal Kesehatan Andalas 2, (2013).
Bestari, I. P., Rizal, F. & Lubis, S. Y. Hubungan Pola Makan Terhadap Kejadian Dispepsia di RSUD Meuraxa Kota Banda Aceh. http://jurnal.abulyatama.ac.id/index.php/kandidat (2020).
Rohani. Hubungan Pola Makan dengan Sindroma Dispepsia Remaja Putri Di SMP Negeri I Karya Penggawa Kabupaten Pesisir Barat Tahun 2013. 8, 94–98 (2014).
Dewi, A. Hubungan Pola Makan dan Karakteristik Individu Terhadap Sindrom Dispepsia Pada Mahasiswa Angkatan 2015 dan 2016 Fakultas Kedokteran Univeritas Hasanuddin. Universitas Hasanuddin. (2017).
Budi Santoso, E. Hubungan Pengetahuan dan Perilaku Teman Sebaya dengan Perilaku Seks Berisiko HIV dan IMS Pada Remaja Di Kabupaten Banyuwangi. Jurnal Info Kesehatan 7, 2655–2213 (2017).
Kefi, B., Artawan, M., Agnes, M., Dedy, E. & Lada, C. O. Hubungan Pola Makan dengan Sindroma Dispepsia Pada Mahasiswa Pre Klinik Fakultas Kedokteran Universitas Nusa Cendana. Cendana Medical Journal 23, 147–156 (2022).
Afifah, N. Hubungan Tingkat Stres dan Pola Makan dengan Kejadian Sindrom Dispepsia Pada Mahasiswa Ilmu Keperawatan Semester Delapan Universitas 'Aisyiyah Yogyakarta. (2018).
Pesce, M. et al. Diet and functional dyspepsia: Clinical correlates and therapeutic perspectives. World Journal of Gastroenterology vol. 26 456–465 Preprint at https://doi.org/10.3748/wjg.v26.i5.456 (2020).
Suzanni, Keperawatan Teungku Fakinah, A., Serambi Mekkah, U. & Banda Aceh, K. Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Dyspepsia Pada Remaja Di Wilayah Kerja Puskesmas Krueng Barona Jaya Kabupaten Aceh Besar Tahun 2019. Majalah Kesehatan Masyarakat Aceh (MaKMA) 3 No. 1 2020, (2019).
Giringan, F., Prihanto, D. & Ambar, E. Karakteristik Penderita Dispepsia Di Instalasi Rawat Inap Penyakit Dalam Rumah Sakit Umum Daerah. Kieraha Medical Journal 3, 268–5912 (2021).
Permana, S. & Denny Nugraha, N. Perancangan Media Edukasi Dispepsia Untuk Kesehatan Lambung Terhadap Remaja Di Kota Bandung. Prodi S1 Desain Komunikasi Visual, Fakultas Industri Kreatif, Universitas Telkom 7 No. 2, 1917 (2020).
Ajjah, F. F. B., Mamfaluti, T., Romi, T. & Putra, I. HUBUNGAN POLA MAKAN DENGAN TERJADINYA GASTROESOPHAGEAL REFLUX DISEASE (GERD). Journal of Nutrition College Volume 9, Nomer 3, 169–179 (2020).
Tiana, A. et al. Hubungan antara Sindroma Dispepsia dengan Pola Makan dan Jenis Kelamin Pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Kristen Krida Wancana Angkatan 2013. J. Kedokt Meditek vol. 23 (2017).
Nasution, N. K. et al. Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Sindrom Dispepsia Pada Mahasiswa Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Sumatera Utara Tahun 2015. (2015).
Pen, J. Diet in the Etiology and Management of Functional Dyspepsia. Dyspepsia - Advances in Understanding and Management (InTech, 2013).
Feinle-Bisset C, H. M. Dietary factors in functional dyspepsia - PubMed. Neurogastroenterol Motil 18(8), 608–618 (2006).
Jaber, N. et al. Dietary and Lifestyle Factors Associated with Dyspepsia among Pre-clinical Medical Students in Ajman, United Arab Emirates. Cent Asian J Glob Health 5, 192 (2016).
Piesesha Pasaribu, M., Lampus, B. S. & Sapulete, M. The Relationship Between Eating Habits With The Gastritis At The Medical Faculty Level Of Student 2010 Sam Ratulangi University Manado. Jurnal Kedokteran Komunitas dan Tropik 2, 49–57 (2014).
Surjadi, C. Globalisasi dan Pola Makan Mahasiswa: Studi Kasus di Jakarta. CDK 40 no. 6, 205 (2013).
Hidayah, A. N., Rahmah, Y. & Hasanah, N. Perbedaan Tingkat Stres, Keteraturan Makan dan Kejadian Sindrom Dispepsia Pada Siswa Asrama dan Non Asrama Di SMK Kesehatan Samarinda. Health Science Journal 2, 1–12 (2020).
Djojoningrat. ILMU PENYAKIT DALAM. vol. Jilid 1 Edisi VI (2014).
Sorongan, D. et al. Hubungan antara Pola Makan dengan Kejadian Sindroma Dispepsia Pada Siswa-Siswi Kelas Xi Di SMA Negeri 1 Manado. vol. 1 (2013).
Octaviana, S, L, E, Rachman, A. Kesehatan Masyarakat Universitas Islam Kalimantan Muhammad Arsyad Al Banjari Banjarmasin, F., Selatan, K. & Tinggi Ilmu Kesehatan Suaka Insan Banjarmasin Kalimantan Selatan, S. Hubungan Pola Makan dan Stres dengan Kejadian Dispepsia pada Siswa di SMP Negeri 2 Karang Intan. The Indonesian Journal of Health) XI, 76–81 (2021).
Thoriq, M. A. et al. Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Dispepsia Fungsional Pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran UISU Angkatan 2018. Ibnu Sina: Jurnal Kedokteran dan Kesehatan-Fakultas Kedokteran Universitas Islam Sumatera Utara 22, 38–42 (2023).
Putri, A. N., Maria, I. & Mulyadi, D. Hubungan Karakteristik Individu, Pola Makan dan Stres dengan Kejadian Dispepsia Pada Mahasiswa Program Studi Kedokteran Universitas Jambi Angkatan 2018. Journal of Medical Studies 2, 36–47 (2022).
Fikrinnisa, R. Hubungan antara Ketidakteraturan Makan dan Pola Konsumsi Makanan Tinggi Lemak dengan Kejadian Sindroma Dispepsia Fungsional Pada Remaja Putri Di SMA Kota Yogyakarta. 7, (2018).
Puteri, A. D. & Yuristin, D. Hubungan Tidak Sarapan Pagi, Jenis Makanan dan Minuman yang Memicu Asam Lambung dengan Kejadian Dispepsia Pada Remaja Usia 15-19 Tahun Di Kelurahan Bangkinang. Koloni: Jurnal Multidisiplin Ilmu 1, 666–674 (2022).
Ulfa, N. & Program Studi Keperawatan Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan Universitas Jambi, Y. Hubungan Jenis dan Frekuensi Makan dengan Suspect Dispepsia Mahasiswa S1 Keperawatan UNJA. Jurnal Ilmiah Ners Indonesia 2, 41–52 (2021).
Copyright (c) 2023 Amerta Nutrition
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
AMERTA NUTR by Unair is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
1. The journal allows the author to hold the copyright of the article without restrictions.
2. The journal allows the author(s) to retain publishing rights without restrictions
3. The legal formal aspect of journal publication accessibility refers to Creative Commons Attribution Share-Alike (CC BY-SA).
4. The Creative Commons Attribution Share-Alike (CC BY-SA) license allows re-distribution and re-use of a licensed work on the conditions that the creator is appropriately credited and that any derivative work is made available under "the same, similar or a compatible license”. Other than the conditions mentioned above, the editorial board is not responsible for copyright violation.