Effect of Glucose Addition on Physical Characteristics of Edible Film from Kappa-Carrageenan Using Sorbitol Plasticizer
Downloads
The development of increasingly advanced food technology has resulted in various new food product innovations, one example of which is edible film. Edible films can be made from polysaccharides such as kappa carrageenan with the addition of sorbitol and glucose plasticizers to improve their physical characteristics. This research aims to determine the effect of adding glucose on the physical properties of edible film from kappa carrageenan and sorbitol plasticizer. The research carried out was experimental using a Completely Randomized Design (CRD) with four treatments and five replications. Treatment consisted of glucose concentrations of 0%, 0.5%, 1%, and 1.5%. Data analysis used ANOVA, then continued with the DMRT test. The research results prove that glucose has a significant effect (p<0.05) on the physical characteristics of edible film. Optimal results were found at a glucose concentration of 0.5%, with a thickness value of 0.0972 mm, water vapor transmission rate of 3.319 g/m2/day, tensile strength of 3.2648 MPa, and elongation of 22.34%.
Afif, M., Wijayati, N., & Mursiti, S. (2018). Pembuatan dan karakterisasi bioplastik dari pati biji alpukat-kitosan dengan plasticizer sorbitol. Indonesian Journal of Chemical Science, 7(2):102-109.
Afifah, N., Sholichah, E., Indrianti, N., & Darmajana, D. A. (2018). Pengaruh kombinasi plasticizer terhadap karakterisasi edible film dari karagenan dan lilin lebah. Biopropal Industri, 9(1):49-60.
Darni, Y., & Utami, H. (2010). Studi pembuatan dan karakertistik sifat mekanik dan hidrofobisitas bioplastik dari pati sorgum. Jurnal Rekayasa Kimia dan Lingkungan, 7(4):88-93.
Diova, D. A., Darmanto, Y. S., & Rianingsih, L. (2013). Karakteristik edible film komposit semirefined karaginan dari rumput laut Eucheuma cottonii dan sorbitol. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 2(3):1-10.
Fatma, Malaka, R., & Taufik, M. (2014). Pengaruh variasi persentase gliserol sebagai plastisizer terhadap sifat mekanik edible film dari kombinasi whey dangke dan agar. Jurnal Ilmu dan Teknologi Peternakan, 4(2):214-219.
Hidayati, S., Zulferiyenni, N., & Satyajaya, W. (2019). Optimasi pembuatan biodegradable film dari selulosa limbah padat rumput laut Eucheuma cottonii dengan penambahan gliserol, kitosan, CMC, dan tapioka. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 22(2):340-354.
Jacoeb, A. M., Nugraha, R., & Utari, S. P. S. D. (2014). Pembuatan edible film pati buah lindur dengan penambahan gliserol dan karaginan. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 17(1):14-21.
Khazaei, N., Esmaiili, M., Djomeh, Z. E., Ghasemlou, M., & Jouki, M. (2014). Characterization of new biodegradable edible film made from basil seed (Ocimum basilicum L.) gum. Carbohydrate Polymers, 102:199-206.
Muchtar, H., Kamsina & Anova, I. T. (2011). Pengaruh kondisi penyimpanan terhadap pertumbuhan jamur pada gambir. Jurnal Dinamika Penilitian Industri, 22(1):36-43.
Nuansa, M. F., Agustini, T. W., & Susanto, E. (2017). Karakteristik dan aktivitas antioksidan edible film dari refined karaginan dengan penambahan minyak atsiri. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan Indonesia, 6(1):54-62.
Nugroho, A. A., Basito, B., & Anandito, R. B. K. (2013). Kajian pembuatan edible film tapioka dengan pengaruh penambahan glukosa beberapa jenis kulit pisang terhadap karakteristik fisik dan mekanik. Jurnal Teknosains Pangan, 2(1):73-79. Pradana, G. W., Jacoeb, A. M., & Suwandi, R. (2017). Karakteristik tepung pati dan pektin buah pedada serta aplikasinya sebagai bahan baku pembuatan edibe film. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 20(3):609-619. Putra, A. D., Johan, V. S., & Efendi, R. (2017). Penambahan sorbitol sebagai plasticizer dalam pembuatan edible film pati sukun. Jurnal Online Mahasiswa Fakultas Pertanian, 4(2):1-15.
Rani, H., & Kalsum, N. (2016, September). Kajian proses pembuatan edible film dari rumput laut Gracillaria sp. dengan penambahan gliserol. Prosiding Seminar Nasional Pengembangan Teknologi Pertanian. Politeknik Negeri Lampung, 219-225.
Riyanto, D. N., Utomo, A. R., & Setijawati, E. (2017). Pengaruh penambahan sorbitol terhadap karakteristik fisikokimia edible film berbahan dasar pati gandum. Jurnal Teknologi Pangan dan Gizi. 16(1):14-21.
Sanyang, M. L., Sapuan, S. M., Jawaid, M., Ishak, M. R., & Sahari, J. (2015). Effect of plasticizer type and concentration on tensile, thermal and barrier properties of biodegradable films based on sugar palm. Polymers, 7(6):1106-1124.
Saputra, E., Kismiyati, Pramono, H., Abdillah, A. A., & Alamsjah, M. A. (2015). An edible film characteristic of chitosan made from shrimp waste as a plasticizer. Journal of Natural Sciences Research, 5(4):118-124. Setyaningrum, A., Sumarni, N. K., & Hardi, J. (2017). Sifat fisiko-kimia edible film agar–agar rumput laut (Gracilaria sp.) tersubtitusi glyserol. Natural Science: Journal of Science and Technology, 6(2):136-143.
Skurtys, O., Acevedo D., Pedreschi F., Enrione J., Osorio F., & Aguilera J. M. (2010). Food hydrocolloid edible films and coatings. Santiago, Chile: Departement of Food Science and Technology, Universidad de Santiago de Chile.
Sofia, I., Murdiningsih, H., & Yanti, N. (2016). Pembuatan dan kajian sifat – sifat fisikokimia, mekanikal, dan fungsional edible film dari kitosan udang windu. Jurnal Bahan Alam Terbarukan, 5(2):54-60.
Sudaryanti, H. P., Mulyani, T., & Hansyah, E. R. (2010). Sifat fisik dan mekanis edible film dari tepung porang dan karboksimetilselulosa. Jurnal Teknologi Pertanian, 11(3):196-201.
Warkoyo, W., Rahardjo, B., Marsemo, D. W., & Karyadi, J. N. W. (2014). Sifat fisik, mekanik dan barrier edible film berbasis pati umbi kimpul (Xanthosoma sagittifolium) yang diinkorporasi dengan kalium sorbat. Agritech, 34(1):72-81.
Yuliani, R. & Ginting, E. (2015). Perbedaan karakteristik fisik edible film dari umbi-umbian yang dibuat dengan penambahan plasticizer. Penelitian Pertanian Tanaman Pangan, 31(2):131-136.
Yulistiani, F., Khairunisa, N., & Fitiana, R. (2020). The effect of glycerol concentration and breadfruit flour mass on edible film characteristics. Journal of Physics: Conference Series. 1450(012001):1-6. Zhang, Y., & Han, J. H. (2006). Mechanical and thermal characteristics of pea starch films plasticized with monosaccharides and polyols. Journal of Food Science, 71(2):109-118.
Copyright (c) 2024 Nadia Gita Bestari
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.