HUBUNGAN TINGKAT KECUKUPAN ENERGI DAN ZAT GIZI MAKRO DENGAN KETAHANAN PANGAN SISWA SEKOLAH DASAR DARI KELUARGA PETANI <br><i>[Correlation of Energy and Macronutrient Adequacy Level and Food Security among Elementary School Children from Farmers Family]</i></br>
Downloads
Adriani, M. & Wirjatmadi, B. (2012a). Peranan gizi dalam siklus kehidupan. Jakarta: Kencana Prenadamedia Group.
Adriani, M. & Wirjatmadi, B. (2012b). Pengantar gizi masyarakat. Jakarta: Kencana Prenadamedia Group.
Amaliyah, H. (2011). Analisis hubungan proporsi pengeluaran dan konsumsi pangan dengan ketahanan pangan rumah tangga petani padi di Kabupaten Klaten (Skripsi Universitas Sebelas Maret, Indonesia). Retrieved from https:// digilib.uns.ac.id/dikumen/download/18303/ NDgyNjk%3D/Analisis-hubungan-proporsipengeluaran-dan-konsumsi-pangan-denganketahanan-pangan-rumah-tangga-petani-padidi-kabupaten-Klaten-husnul.pdf
Amirudin, M. M., & Nurhayati, F. (2014). Hubungan antara pendapatan orang tua dengan status gizi pada siswa SDN II Tenggong Rejotangan Tulungagung. Jurnal Pendidikan Olahraga dan Kesehatan, 2(3), 564-568. Retrieved from http:// jurnalmahasiswa.unesa.co.id/article/13084/68/ article.pdf
Arida, A., Sofyan, & Fadhiela, K. (2015). Analisis ketahanan pangan rumah tangga berdasarkan proporsi pengeluaran pangan dan konsumsi energi. Agrisep, 16(1), 20-34. Retrieved from http://www.jurnal.unsyiah.ac.id/agrisep/article/ view/3028
Badan Pusat Statistik Kabupaten Jombang. (2017). Kecamatan kesamben dalam angka 2017. Jombang: Badan Pusat Statistik. Retrieved from http://jombangkab.bps.go.id/publication/2017/1 1/02/725941d5886be18e991c7b5f/kecamatankesamben-dalam-angka-2017.html
Badan Pusat Statistik Kabupaten Jombang. (2017). Kabupaten Jombang dalam angka 2017. Jombang: Badan Pusat Statistik. Retrieved from http:// jombangkab.bps.go.id/publication/2017/08/16/ ceb0bc75094211916eaa9058/kabupatenjombang-dalam-angka-2017.html
Brown, J. E., Isaacs, J. S., Krinke, U. B., Lechtenberg, E., Murtaugh, M. A., Sharbaugh, C., Splett, P. L., Stang, J., & Wooldridge, N.H. (2011). Nutrition throughout the life cycle. Belmont: Wadsworth.
Dinas Ketahanan Pangan Kabupaten Jombang. (2016). Laporan kinerja instansi pemerintah tahun 2016. Jombang: Dinas Ketahanan Pangan Kabupaten Jombang. Retrieved from http://jombangkab.go.id/upload/1503280745_ LAKIP%20TAHUN%202016.pdf
Food and Agriculture Organization. (2010). Guidelines for measuring household and individual dietary diversity. Rome: FAO. Retrieved from http://www.fao.org/ag/agn/ nutrition/Indicatorsfiles/PPT.Guidelines.for. measuring.dietary.diversity_Final.pdf
Food and Agriculture Organization. (2015). Towards a water and food secure future. Rome: FAO. Diakses dari http://fao.org/3/a-i4569e.pdf
Galani, M. R., Sirajuddin, S., dan Alharini, S. (2014). Hubungan Karakteristik Sosial Ekonomi dan Asupan Makan Pagi dengan Status Gizi pada Anak Sekolah Dasar Negeri Cambaya Kecamatan Ujung Tanah Kota Makassar (Skripsi Universitas Hasanuddin, Indonesia). Retrieved from https://repository.unhas.ac.id/ bitstream/handle/123456789/11350/Muh%252 0Ridwan%2520Galani%2520K21112601.pdf
Ghomi, M. H., Mirmiran, P., Asghari, G., Amiri, Z., Saadati, N., Sadeghian, S., & Azizi, F. (2015). Food Security Is Associated with Dietary Diversity : Tehran Lipid and Glucose Study. Journal Nutrition and Food Sciences Research, 2(1), 11-18. Retrieved from http://nfsr.sbmu. ac.ir/article-1-65-fa.pdf
Gibson, R. S. (2005). Principles of nutritional assessment. United States of America: Oxford University Press. Hernanda, E. N. P., Indriani, Y., & Kalsum, U. (2017). Pendapatan dan ketahanan pangan rumah tangga petani padi di desa rawan pangan. Jurnal Ilmu Ilmu Agribisnis, 5(3), 283-291. Retrieved from http://jurnal.fp.unila.ac.id/index. php./JIA/article/view/1641
Hidayati, R. N. (2012). Hubungan asupan makanan anak dan status ekonomi keluarga dengan status gizi anak usia sekolah di Kelurahan Tugu Kecamatan Cimanggis Kota Depok (Skripsi STIKES Bina Sehat PPNI Mojokerto, Indonesia). Retrieved from http://ejournal. stikes-ppni.ac.id/index.php/keperawatan-binasehat/article/view/
Malkanthi, R. L. D. K., Silva, K. D. R. R., Chandrasekera, G. A. P., & Jayasinghe, J. M. U. K. (2007). High prevalence of malnutrition and household food insecurity in the rural subsistence paddy farming sector, Tropical Agricultural Research, 19, 136-149. Retrieved from http:// www.researchgate.net/publication/233987294_ High_prevalence_of_malnutrition_and_ household_food_insecurity_in_the_rural_ subsistence_paddy_farming_sector
Nagari, R. K., & Nindya, T. S. (2017). Tingkat Kecukupan Energi, Protein Dan Status Ketahanan Pangan Rumah Tangga Berhubungan Dengan Status Gizi Anak Usia 6-8 Tahun Levels Adequacy of Energy and Protein and Household Food Security Status with Nutritional Status of Children Aged 6-8 Years. Amerta Nutr, 189–197. https://doi.org/10.20473/amnt. v1.i3.2017.189-197
Pratiwi, R. & Purnomo, N. H. (2016). Analisis tingkat ketahanan pangan rumah tangga petani di Desa Kenongorejo Kecamatan Bringin Kabupaten Ngawi, Jurnal Swara Bhumi, 4(2), 72-77. Diakses dari http://jurnalmahasiswa. unesa.ac.id/index.php/swara-bhumi/article/ view/187278
Ross, A. C., Caballero, B., Cousins, R. J., Tucker, K. L., & Ziegler, T. R. (2014). Modern nutrition in health and disease. Baltimore: Wolters Kluwer.
Safi tri, A. M., Pangestuti, D. R., & Aruben, R. (2017). Hubungan ketahanan pangan keluarga dan pola konsumsi dengan status gizi balita keluarga petani. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 5(3), 120-128. Retrieved from http://media. neliti.com/media/publications/163311-IDhubungan-ketahanan-pangan-keluarga-dan-p. Pdf
Salois, M. J., Tiffin, R., & Balcombe, K. G. (2012). Impact of income in nutrient intakes: Implications for undernourishment and obesity. Journal of Development Studies, 48(12), 1716- 1730. Retrieved from https://centaur.reading. ac.uk/25024/
Saputri, R., Lestari, L. A., & Susilo, J. (2016). Pola konsumsi pangan dan tingkat ketahanan pangan rumah tangga di Kabupaten Kampar Provinsi Riau, Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 12(3), 123- 130. Retrieved from http://jurnal.ugm.ac.id/jgki/ article/view/2310
Singh, A., Singh, A., & Ram, F. (2014). Household food insecurity and nutritional status of children and women in Nepal. Food and Nutrition Bulletin, 35(1), 3-11. Retrieved from http:// journals.sagepub.com/doi/pdf/
Srivastava, A., Mahmood, S. E., Srivastava et al., P. M., Shrotriya, V. P., & Kumar, B. (2012). Nutritional status of school-age children – A scenario of urban slums in India. Archives of Public Health, 70(8), 1-8. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/ PMC3436633/
Whitney, E. & Rolfes, S. R. (2008). Understanding nutrition. Belmont: Wadsworth. Retrieved from http://hawaiibusinessonline.com/epu/ understanding_nutrition_eleanor_whitney_ eklss.pdf
Yudaningrum, A. (2011). Analisis hubungan proporsi pengeluaran dan konsumsi pangan dengan ketahanan pangan rumah tangga petani di Kabupaten Kulon Progo (Skripsi Universitas Sebelas Maret, Indonesia). Retrieved from https://eprints.uns.ac.id/5208
- MEDIA GIZI INDONESIA Journal is the copyright owner of all materials published on this website.
- The formal legal provisions for access to digital articles of this electronic journal are subject to the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike license (CC BY-NC-SA 4.0), which means that MEDIA GIZI INDONESIA Journal and readers reserve the right to save, transmit media / format, manage in database, maintain, and publish articles as long as it continues to include the name of the Author.
- Printed and published print and electronic manuscripts are open access for educational, research and library purposes. In addition to these objectives, the editorial board shall not be liable for violations of copyright law.