IMPLEMENTASI PROGRAM SOSIALISASI PENGOLAHAN DAN PEMASARAN PRODUK OLAHAN IKAN AIR TAWAR DALAM UPAYA MENINGKATKAN PENDAPATAN MASYARAKAT TERHADAP PEREKONOMIAN DI DESA TAPEN KECAMATAN TAPEN KABUPATEN BONDOWOSO
Downloads
The freshwater fishery sector is one of the potentials possessed by the village of Tapen due to its location near the river and the Sampean Baru dam, which is the largest river in Bondowoso Regency. However, the income of the people with the livelihood of freshwater fish fishermen in Tapen Village is not optimal because the community does not understand how to process and market processed freshwater fish products in order to increase the selling value of fish. Efforts to increase community income through the fisheries sector carried out by the 60 KKN BBM Uniar period eke-63 are socialization of processing and marketing of processed freshwater fish products. The activity was carried out with a presentation method regarding the processing and marketing of processed freshwater fish products as well as a demonstration on the process of making processed freshwater fish products in the form of catfish dumplings and tilapia nuggets. The socialization participants were PKK women, village cadres, fishermen's wives, and prospective entrepreneurs from the village of Tapen. In addition, the socialization regarding the marketing of processed freshwater fish products was also carried out using the online method using the Whatsapp group media.
Abstrak
Sektor perikanan air tawar merupakan salah satu potensi yang dimiliki oleh desa Tapen disebabkan letaknya yang berada di dekat sungai dan bendungan Sampean Baru yang merupakan sungai terbesar yang berada di Kabupaten Bondowoso. Namun, pendapatan masyarakat dengan mata pencaharian nelayan ikan air tawar di Desa Tapen belum maksimal karena masyarakat kurang memahami cara mengolah dan memasarkan produk olahan ikan air tawar guna meningkatkan nilai jual ikan. Upaya untuk meningkatkan pendapatan masyarakat melalui sektor perikanan yang dilakukan oleh kelompok 60 KKN BBM Uniar periode ke-63 adalah dengan Sosialisasi Pengolahan dan Pemasaran Produk Olahan Ikan Air Tawar. Kegiatan yang dilakukan dengan metode presentasi mengenai pengolahan dan pemasaran produk olahan ikan air tawar serta demonstrasi mengenai proses pembuatan produk olahan ikan air tawar yang berupa siomay ikan lele dan nugget ikan nila. Peserta sosialisasi adalah ibu-ibu PKK, kader desa, istri nelayan, serta calon pengusaha yang berasal dari desa Tapen. Selain itu sosialisasi mengenai pemasaran produk olahan ikan air tawar juga dilakukan dengan metode daring menggunakan media grup Whatsapp.
Belitz H.D, G Werner, P. Schieberle. (2009). Food Chemistry. 4th. Springer Berin.Berlin
Ernawati A.T.D, A.Wulandari. (2013). "Uji Kimia Keripik Kulit Ikan patin (Pangasius pangasius) dengan Perbedaan Perlakuan Suhu Perendaman”. Magistra Th XXV No. 83
Hazmi, A., Yulinda, E., Hendri, R. (2019). "Optimalisasi Pemanfaatan Media Sosial Untuk Meningkatkan Pemasaran Produk Olahan Ikan di Desa Hangtuah Kabuaten Kampar Provinsi Riau”. Journal of Rural and Urban Community Enpowerment.
Indriyani, Wulansari D, Mursyid, Rahmi S.L, Rahmayani I. (2020). "Pemanfaatan Hasil Perikanan Dalam Bentuk Olahan Daging Ikan Nila Menjadi Nugget Dalam Rangka Diversifikasi Pangan pada Warga RT 07 Desa Kedotan, Kecamatan Sekarnan, Kabupaten Muaro Jambi”. Jurnal Karya Abadi Vol 4 (3).
Kurniawati A, Mustikasari D, Kresnasari D. (2019). "Pembuatan Nugget Ikan (Fish Nugget) Sebagai Salah Satu Usaha Deferensiasi Pengolahan Ikan di Sekolah Alam Banyu Belik”. Cendekia: Jurnal Pengabdian Masyarakat. Vol 1 (2).
Syamsir, E. 2008. Membuat Nugget Ikan. http://Ilmupangan.Blogspot.Com. [Akses : 7 Februari 2021 : 10.41].
Wardhani, R.M, Indah R.P, Indayati. (2010). "Peningkatan Pendapatan Masyarakat Melalui Diversifikasi Produk Olahan Ikan”. Agritek. Vol 11 (2): 54-63.
Yudaswara, R. A., Rizal, A., Pratama, R. I., & Suryana, A. A. H. (2018). "Analisis kelayakan usaha produk olahan berbahan baku ikan nila (Oreochromis niloticus)(Studi Kasus di CV Sakana Indo Prima Kota Depok)”. Jurnal Perikanan Kelautan, 9(1).
JLM by Unair is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
1. The journal allows the author to hold the copyright of the article without restrictions.
2. The journal allows the author(s) to retain publishing rights without restrictions
3. The legal formal aspect of journal publication accessibility refers to Creative Commons Attribution Share-Alike (CC BY-SA).
4. The Creative Commons Attribution Share-Alike (CC BY-SA) license allows re-distribution and re-use of a licensed work on the conditions that the creator is appropriately credited and that any derivative work is made available under "the same, similar or a compatible license”. Other than the conditions mentioned above, the editorial board is not responsible for copyright violation.