Analisis Asupan Gula, Garam dan Lemak (GGL) dari Jajanan pada Anak Sekolah Dasar Negeri dan Swasta di Kota Surabaya
Downloads
Background: School age children frequently buy snacks that near them, even thought snacks available in school contain an average amount of sugar, salt and fat.
Objectives: The purpose of this study was to analyze intake of sugar, salt and fat from public and private elementary school children.
Methods: This research was cross sectional design. The samples were 131 children in IV dan V class public and private elementary school, taken by proportional random sampling method and simple random sampling. Data were collected by interview method used Semi Quantitative Food Frequency questionare. Data were analysed by Mann Whitney.
Results: Different test of intake sugar, salt and fat in both school were intake sugar (p=0.001), intake salt (0.000) and intake fat (0.000). Contributed intake of sugar, salt and fat from snacks in public school were 130.6%, 86% and 65.7% from standart per day, even thought contributed intake of sugar, salt and fat from snacks in private school were 81.2%, 44% and 35.8% from standart per day.
Conclusions: The conclusion of this study showed that there was had difference intake of sugar, salt and fat between children in public and private school. Intake of sugar, salt and fat in public school more higher than private school signed with intake of sugar, salt and fat more than 50% from standart consumtion per day. Intake of sugar, salt and fat moreover standart in long periode does change nutritional status, so to prohibition obesity in children must limit consumtion snacks especially sweets, salty and fatty. Beside that, children must have education about healthy snacks.
ABSTRAK
Latar Belakang: Anak sekolah cenderung membeli jajanan yang dekat dengan mereka, sedangkan makanan jajanan yang tersedia di sekolah rata-rata mengandung gula, garam dan lemak dalam jumlah yang tinggi.
Tujuan: Penelitian ini bertujuan menganalisis asupan gula, garam dan lemak dari jajanan pada anak sekolah dasar negeri dan swasta.
Metode: Desain ini adalah cross sectional. Sampel penelitian sebanyak 131 siswa kelas IV dan V di SD negeri dan swasta yang dipilih dengan proportional random sampling lalu dilanjutkan dengan simple random sampling. Pengumpulan data meliputi wawacara menggunakan form Semi Quantitative Food Frequency. Analisis data dilakukan dengan uji Mann Whitney.
Hasil: Uji beda untuk asupan GGL di sekolah dasar negeri dan swasta yaitu asupan gula (p = 0,001), asupan garam (p=0,000) dan asupan lemak (p=0,000). Kontribusi asupan GGL dari jajanandi SD negeri berturut-turut sebesar 130,6%, 86% dan 65,7% dari batas konsumsi GGL sehari, sedangkan asupan GGL dari jajanan di SD swasta berkontribusi berturut-turut sebesar 81,2%, 44% dan 35,8% dari batas konsumsi GGL sehari.
Kesimpulan: Ada perbedaan asupan GGL dari anak yang bersekolah di SD negeri dan SD swasta. Asupan GGL lebih tinggi pada anak yang bersekolah di SD negeri dibandingkan di SD swasta ditandai dengan konsumsi GGL yang melebihi 50% dari batas konsumsi GGL sehari. Asupan GGL yang berlebihan dalam jangka waktu yang relatif lama dapat menyebabkan perubahan status gizi sehingga, asupan GGL tetap perlu dijaga agar tidak melebihi batas konsumsinya dengan cara membatasi jajanan yang manis, gurih dan berlemak serta memberikan pendidikan gizi tentang jajanan sehat bagi anak.
Briawan, D. Ilmu Gizi Teori & Aplikasi. (EGC, 2016).
Susilowati & Kuspriyanto. Gizi Dalam Daur Kehidupan. (PT. Refika Aditama, 2016).
Adriani, M. & Wirjatmadi, B. Pengantar Gizi Masyarakat. (Kencana, 2013).
Astawan, M. Khasiat Warna-warni Makanan. (Gramedia, 2008).
Trubus, R. Kegemukan Pergi & Tak Kembali. (Niaga Swadaya, 2010).
Atmarita, Abas B.J., Sudikno., Moesijanti, S. Asupan Gula, Garam dan Lemak. Gizi Indon 39, 1–14 (2016).
Damastuti, E., Muhayatun, S., Katherina, O. & Natalia, A. Asupan Natrium Anak Usia Sekolah Dasar di Kota Bandung. in Prosiding Seminar Nasional AAN 2010 (2010).
Nisak, A.J. & Mahmudiono, T. Pola Konsumsi Makanan Jajanan di Sekolah dapat Memingkatkan Resiko Overweight / Obesitas pada Anak (Studi di SD Negeri Ploso I-172 Kecamatan Tambaksari Surabaya Tahun 2017). J. Berk. Epidemiol. 5, 311–324 (2017).
Kemenkes RI. Permenkes No. 30 Th 2013 Gula Garam Lemak.pdf. (2013).
Murniati, E. Gizi Sempurna Keluarga Sehat. (Duta Graha Pustaka, 2012).
Fitri, C. N. Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kebiasaan Konsumsi Makanan Jajanan pada Siswa Sekolah Dasar di SDN Rawamangun 01 Pagi Jakarta Timur Tahun 2012. Skripsi 109 (2012).
Mercille, G., Receveur, O. & MacAulay, A. C. Are snacking patterns associated with risk of overweight among Kahnawake schoolchildren? Public Health Nutr. 13, 163–171 (2010).
Papalia, D.E., Olds, S.W., & Feldman, R. D. Human Development. (McGraw Hill, 2007).
Rosyidah, Z. Hubungan Antara Jumlah Uang Saku, Kebiasaan Sarapan dan Pola Konsumsi Makanan Jajanan dengan Status Gizi Lebih Anak Sekolah Dasar (Studi di SDN Ploso I-172 Kecamatan Tambaksari Surabaya). (Universitas Airlangga, 2015).
Andarwulan, N., Madanijah, S., & Zulaikhah. Monitoring Verifikasi dan Profil Keamanan Pangan Makanan Jajanan Anak Sekolah (PJAS) Nasional tahun 2008. in Monitoring Verifikasi dan Profil Keamanan Pangan Makanan Jajanan Anak Sekolah (PJAS) Nasional tahun 2008 (Southeast Asian Food and Agricultural Science and Technology (SEAFEST) Centre IPB dan Direktorat Surveilan dan Penyuluh Keamanan Pangan BPOM RI, 2008).
BPOM. Jajanan Anak Sekolah. Sistem Keamanan Pangan terpadu. (2010). Available at: http://www.pom.go.id. (Accessed: 1st February 2018)
Takeichi, H., Taniguchi, H., Fukinbara, M., Tanaka, N., Shikanai, S., Sarukura, N., & Yamamoto, S. Sugar Intakes from Snacks and Beverages in Japanese Children. J. Nutr. Sci. Vitaminol. (Tokyo). 58, 113–117 (2012).
Devi, N. Gizi Anak Sekolah. (Kompas, 2012).
Wijayanti, E. Asupan Natrium dari Makanan Jajanan dan Tekanan Darah Siswa Sekolah Dasar. (2010).
Murdianti, A. & Amaliyah. Panduan Penyiapan Pangan Sehat untuk Semua. (Kencana, 2013).
Astawan, M. Jangan Takut Makan Enak. petik Manfaat Semua Makanan dan Minuman. (Kompas, 2012).
Johnson, C. B. Dietary sodium and blood pressure in older adults. Californian J. Health Promot. 4, 25–46 (2006).
Saadah, A., Martini & Yuliawat, S. Gambaran Minyak Goreng yang Dipakai Penjual Penyetan di Tembalang Semarang. J. Kesehat. Masy. 4, (2016).
Ketaren, N. S. Minyak & Lemak Pangan. (Universitas Indonesia, 2005).
AMERTA NUTR by Unair is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
1. The journal allows the author to hold the copyright of the article without restrictions.
2. The journal allows the author(s) to retain publishing rights without restrictions
3. The legal formal aspect of journal publication accessibility refers to Creative Commons Attribution Share-Alike (CC BY-SA).
4. The Creative Commons Attribution Share-Alike (CC BY-SA) license allows re-distribution and re-use of a licensed work on the conditions that the creator is appropriately credited and that any derivative work is made available under "the same, similar or a compatible license”. Other than the conditions mentioned above, the editorial board is not responsible for copyright violation.